• 0

Milivojević: Sastanak koji sledi u SAD treba da bude uvod u nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Imamo manevarski prostor uoči susreta u SAD, naši argumenti su ojačali - rekao je diplomata Zoran Milivojević

  • 0
KIM PRISTINA

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Diplomata Zoran Milivojević rekao je za RTS da Evropska unija ima interes da bude angažovana u rešavanju kosovskog pitanja i da Beograd ima manevarski prostor, jer su naši argumenti ojačali.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, diplomata je rekao da su poseta Lajčaka i poruke iz Amerike potvrda onoga što je bilo najavljeno i inicijativom i angažovanjem Amerike oko rušenja vlade Kurtija, u Prištini nove vlade i novih mera vlade koje su išle u pravcu nastavka dijaloga.

- S druge strane, to je imenovanje Lajčaka, kao specijalnog izaslanika i želje EU da se ponovo uključi u dijalog imajući u vidu da je poslednja administracija doživela neuspeh i da EU ima interesa da bude angažovana na ovom pitanju - kaže on.

Govoreći o ulozi Moskve u predstojećem dijalogu, Milivojević kaže da je uloga Moskve generalno u rešavanju kosovskog pitanja nezaobilazna, jer se to pitanje mora rešiti u SB UN.

- Uloga Moskve je važna za nas imajući u vidu stav Moskve da je rešenje moguće na osnovu međunarodng prava, na osnovu Rezolucije 1244 i iz uvažavanje srpskih interesa - ukazao je diplomata.

Zoran Milivojević, diplomata, Evropski parlament SRBIJA MILIVOJEVIĆ

Karijerni diplomata Zoran Milivojević-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prema njegovim rečima, potvrđuje se da je pristup Vašingtona u rešavanju pragmatičniji i da će inicijativa Grenala imati nastavak.

Uvodni sastanak u nastavak dijaloga

Sastanak koji sledi u Beloj kući, kaže, treba da bude uvodni sastanak u nastavak dijaloga i nije iznenađenje inicijativa za ovaj sastanak, imajući u vidu šta je prethodilo - sve je bilo na liniji onoga što je Vašington želeo i započeo.

Kaže da očekuje da će Grenel nastaviti sa ekonomskim paketom koji relaksira odnose, odgovara na neki način i ne otvara glavno pitanje u kome postoje suprotstavljeni stavovi dve strane i na osnovu kojih nije moguć dijalog.

Ričard Grenel, Mali Tramp

Specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel-Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

- Verovatno će biti reči o realizaciji prethodnih dogovora, i neki novi paket na istim linijama, a sve u funkciji stvaranja ambijenta za političke razgovore koji bi imali za temu možda i status - rekao je Milivojević o dodao da se ubrzava i dijalog do samih izbora u Americi i da je sigurno da bi američkoj administraciji i Trampu odgovaralo kada bi ostvarili nekakav uspeh.

Koji je interes EU

Kada je reč o EU, Milivojević kaže da je značajno ubrzanje, jer predstoji predsedsvanje EU od strane Nemačke i interes je kancelarke da na taj način završi i svoju političku karijeru.

To je vezan aranžman i interesi svih strana su uključeni i to je razlog ubrzanju i nama ne odgovara, kada veliki žele nešto da reše po svaku cenu, ukazao je Milivojević.

- Imamo manevarski prostor, jer su naši argumenti ojačali i što je situacija u Prištini nestabilna, i što su u zapadnom bloku stavovi suprostavljeni između Vašingtona i Berlina i što postoji odlučnost naših prijatelja da štite naše interese i argumente, reč je o Rusiji i Kini - rekao je Milivojević.

- Odlučnost na našoj strani da se bez nas ne može i da se mora imati u vidu interes srpske strane - zaključo je Milivojević.

Video: Trampov specijalni izaslanik: Takse moraju biti ukinute, povlačenje priznanja zaustavljeno

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima