≫ 

2020. odlučujuća za Zapadni Balkan: Izborna godina u 5 zemalja regiona

Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru očekuju redovni parlamentarni izbori dok će se na birališta u Severnoj Makedoniji izaći vanredno, a u BiH biće održani redovni lokalni izbori

  • 3
Balkan, mapa Balkana Foto: Shutterstock

Ambiciozni početak 2020. godine, pet država Zapadnog Balkana, pet izlazaka na birališta - takav je bio plan za prve mesece ove godine. Građani gotovo svih država nekadašnjih članica SFRJ trebalo je da biraju svoje predstavnike u parlamentu ili na lokalu. Ipak epidemija korona virusa koja je zadesila ceo svet pomerila je datume izbora u Srbiji, ali i Severnoj Makedoniji, dok je do odlaganja u BiH došlo iz sasvim drugih razloga. Kako se epidemija stišava, tako se nastavlja uobičajeni život pa i izborne radnje u državama Zapadnog Balkana.

Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru očekuju redovni parlamentarni izbori dok će se na birališta u Severnoj Makedoniji izaći vanredno, a u BiH biće održani redovni lokalni izbori.

Izbori u Srbiji

Prvobitno su redovni parlamentarni izbori za 2020. godinu bili zakazani za 26. april tekuće godine. Usled epidemije korona virusa koja nije obišla ni našu državu, i proglašenog vanrednog stanja 15. marta, zaustavljene su sve izborne radnje, a datum za izlazak na birališta odložen. Kampanja je, pre raspisivanja izbora, trebalo da bude najduža, međutim virus korona je poremetio planove, te se ona nastavila 6. maja po ukidanju vanrednog stanja.

Dva dana po proglašenju vanrednog stanja u Palati Srbija održan je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima političkih stranaka, posle kog je predsednik saopštio da se izbori i izborne radnje prekidaju do daljnjeg i da to nije prioritet kao i da su se sa tom odlukom složili svi učesnici sastanka.

EU POMOC VUCIC Nov datum izbora saopšten je dva dana uoči ukidanja vanrednog stanja - predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nov datum izbora saopšten je dva dana uoči ukidanja vanrednog stanja. Vučić se i ovog puta sastao sa predstavnicima stranaka koje su najavile izlazak na izbore i rekao da je prihvatio predlog pojedinih stranaka kojima je, kako je naveo, bilo potrebno da imaju 38 dana do održavanja izbora.

Novi datum za parlamentarne izbore u Srbiji jeste nedelja, 21. jun.

Izlazak na birališta u Crnoj Gori

U Crnoj Gori se u ovoj godini izlazi na redovne izbore, a prognoze početkom januara predviđale su mesec maj kada je trebalo da se održe.

Prema najnovijim informacijama, koje je podelio predsednik Crne Gore Milo Đukanović, izbori u ovoj državi biće održani krajem avgusta ili početkom septembra.

Milo Đukanović, Crna Gora, crkva Milo Đukanović i dalje nema tačan datum izbora - Foto: Tanjug/Služba za informisanje predsednika Crne Gore

- Traži se optimalan termin. Smernice su takve da lokalni i parlamentarni izbori budu održani istog dana - rekao je Đukanović posle konsultacije sa predsednicima dela parlamentarnih partija, uglavnom onih koje čine parlamentarnu većinu, dok je kompletna opozcija bojkotovala konsultacije.

Bosna i Hercegovina odložila izbore zbog budžeta

U Bosni i Hercegovini ove godine biće održani redovni lokalni izbori na kojima se biraju 74 opštinska veća u Federaciji BiH i 57 skupština opština u Republici Srpskoj. Osim 131 nalelnika i 10 gradonačelnika u BiH, bira se i 3136 odbornika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina.

Početkom maja Centralna izborna komisija BiH donela je odluku o raspisivanju lokalnih izbora za nedelju 4. oktobra. Međutim ni tada, a ni do sada sredstva za izbore nisu bila obezbeđena jer budžet BiH nije usvojen.

Od početka godine je na snazi Odluka o privremenom finansiranju.

Glasanje, glasačka kutija U BiH odloženi su izbori zbog neusvajanja budžeta - Foto: Shutterstock

- Zbog neusvajanja budžeta Centralna izborna komisija (CIK) BiH je onemogućena da pokrene najvažnije procedure javnih nabavki - rekla je rada je predsednica Centralne izborne komisije BiH Vanja Bjelica-Prutina.

Zato je 23. maja ista komisija odložila izbore za 15. novembar ovde godine.

- S obzirom da sredstva nisu obezbeđena bili smo prinuđeni da primenimo odredbe (14/12) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine prema kojem je CIK ovlašćen da donese odluku o odlaganju izbora -  rekla je Bjelica - Prutina.

Prema Izbornom zakonu u BiH, ako se izbori odlažu moraju da budu održani u narednih trideset dana, a kako taj rok pada 4. novembra, što je verski praznik, zakazani su za 15. novembar.

Severna Makedonija posle drugog vanrednog stanja izlazi na birališta

Posle odluke Evropske unije da Severnoj Makedoniji ne odredi datum početka pregovora o članstvu, premijer Zoran Zaev je krajem oktobra 2019. godine raspisao izbore za 12. april 2020. Predlog SDSM-a tada je bio da se izbori održe što pre, odnosno 22. ili 29. decembra, ali je opozicija bila protiv.

Zbog epidemije korona virusa u Severnoj Makedoniji je 18. marta bilo proglašeno vanredno stanje, a po uredbi Vlade od 22. marta i izbori su zbog pandemije odloženi.

Aleksandar Vucic, Zoran Zaev, Edi Rama Zaev je krajem oktobra 2019. godine raspisao izbore za 12. april 2020. - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski 15. juna proglasio je vanredno stanje u trajanju od osam dana kako bi se omogućilo da vanredni parlamentarni izbori budu 15. jula. Pendarovski je odluku da proglasi vanredno stanje, koje će trajati do 22. juna, doneo na predlog Vlade da bi se omogućilo neometano pripremanje vanrednih parlamentarnih izbora koji su političke stranke dogovorile i to uz sprovođenje mera zaštite zdravlja tokom izbornog procesa u uslovima pandemije.

- Vanredno stanje u trajanju od osam dana će omogućiti da se neometano odvija izborni proces, da predsednik parmenta donese rešenje o izborima 15. jula i da Državna izborna komisija napravi izmenjeni rokovnik - rekao je je Pendarovski.

Stevo Pendarovsk Pendarovski je 15. juna proglasio je vanredno stanje u trajanju od osam dana kako bi se omogućilo da vanredni parlamentarni izbori budu 15. jula - Foto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia

Po uredbi Vlade od 22. marta kojom su zbog pandemije odloženi izbori prvobitno zakazani za 12. april, izborni proces se nastavlja odmah po ukidanju vanrednog stanja i traje preostala 22 dana, što znači da bi bez novog vanrednog stanja, trebalo da budu 5. jula.

U Severnoj Makedoniji na vlasti je šest meseci tehnička vlada nakon raspuštanja parlamenta i ostavke bivšeg socijaldemokratskog premijera Zorana Zaeva u januaru.

Hrvatska izlazi na redovne parlamentarne izbore

U prvim danima 2020.godine, odnosno 5. januara održan je drugi krug predsedničkih izbora u Hrvatskoj, a glasači su birali između Zorana Milanovića i tadašnje predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koji su osvojili najviše glasova u prvom krugu održanom 22. decembra 2019.godine. Pobedu je odneo Milanović, a kao datum redovnih parlamentarnih izbora pominjan je početak jeseni.

Hrvatska, izbori, glasanje U prvim danima 2020.godine, odnosno 5. januara održan je drugi krug predsedničkih izbora u Hrvatskoj - Foto: Tanjug/AP

Ipak 18. maja hrvatski sabor je doneo odluku o svom raspuštanju čime je počeo da teče rok za održavanje parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, koji bi morali da se održe u roku od 30 do 60 dana.

Milanović raspisao je 20. maja raspisao parlamentarne izbore za nedelju, 5. jul. Kako je tada precizirano izbori za poslanike 10. saziva Sabora Hrvatske biti održani 5. jula, dok će se na izbornim mestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima glasati 4. i 5. jula.

Zoran Milanović Milanović raspisao je 20. maja raspisao parlamentarne izbore za nedelju, 5. jul - Foto: Tanjug/AP

Odluka o raspisivanju izbora stupila je na snagu 2. juna, a dan kasnije počeli su da teku izborni rokovi i rok od 14 dana za predaju izbornih lista.

Prethodni parlamentrani izbori održani su u septembru 2016. i tada je vladu formirao HDZ, uz podršku nekoliko manjih stranaka i poslanika nacionalnih manjina, uključujući i srpske manjine.

(A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA