Za sve birače 21. juna biće obezbeđene maske, glasački listići podeljeni po okruzima

Sve je upodobljeno u skladu sa opštim aktima i biće zastupljeni predstavnici svih lista koji učestvuju u izbornom postupku - rekao je predsednik Republičke izborne komisije

  • 1
Glasanje sa maskom i rukavicama Foto: Shutterstock

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je da su prirpeme za izbore 21. juna u punom jeku i da su koordinatori RIK razvezli izborni materijal u pratnji policije, s obzirom da se nose glasački listići i sav ostali materijal iz biračkih spiskova.

Zbog glasanja u vreme epidemije, maske i rukavice biće obavezne za članove biračkih odbora, a biračima se preporučuje da ih nose tog dana.

- Svuda i u svim okruzima predati su radnim telima i oni će tokom dana distribuirati odborima, nakon toga se vrši uređenje biračkog mesta i spremno dočekujemo nedelju - rekao je Dimitrijević za RTS.

Prema njegovim rečima, svi birački odobri su formirani u stalnom i proširenom sastavu. U prethodnim mesecima su izvršene obuke svih članova biračkih odobra u stalnom sastavu.

- Sve je upodobljeno u skladu sa opštim aktima i biće zastupljeni predstavnici svih lista koji učestvuju u izbornom postupku - rekao je Dimitrijević.

Govoreći o tome kako će izgledati galsanje u uslovima koronavirusa, Dimitrijević kaže da je Vlada donela odgovarajući zaključak kojim su svim biračkim odborima, kao i biračima na dan izbora preporučene određene mere zaštite.

- Država je munjevito reagovala i za sve članove biračkih odbora biće obezebeđene mere zaštite, maske, rukavice. Sami birači ne moraju da imaju masku ali je poželjno da je nose. Biće obezbeđene maske za sve birače tog dana - ukazao je Dimitrijević.

RIK LISTA METLA 2020 Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je da su prirpeme za izbore 21. juna u punom jeku-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Govoreći o glasanju u inostranstvu, gde su 42 biračka mesta, Dimitrijević kaže da se vrši u skladu sa uputstvom, tamo su organizovani birački odbori u stalnom sastavu, na pojedinim biračkim mestima imamo predstavnike ili podnosioca izbornih lista.

Ukoliko neko nije doneo poziv za glasanje, Dimitrijević kaže da poziv za glasanje proističe iz jedinstvenog biračkog spiska, a propisali su da se poziv za glasanje upućuje kako za izbore za narodne poslanike, tako i za jedinice lokalne samouprave, odnosno AP Vojvodinu.

- Dakle, dešava se, imate tri poziva za glasanje, i dešavalo se da ljudi imaju različite brojeve upisanih u birački spisak. Znači samo da je određeno lice izabralo drugo mesto glasanja, pa neće biti na tom, ali sam poziv nije uslov da bi birač mogao da glasa a inofrmaciju može da dobije u svojoj opštini o biračkom mestu. Važno je da ima ličnu kartu ili pasoš - ukazao je Dimitrijević.

Preliminarmi rezultati će biti objavljeni tokom noći, a rok za objavljivanje konačnih rezultata je četvrtak, ukoliko se ne ponavlja glasanje na pojedinim mestima.

Video: Sve što treba da znate o izborima 2020: Kako i za koga možete da glasate i kad stižu rezultati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ,

    20. jun 2020 | 07:51

    E pa ovo će biti smaks sveta,sad dele maske unazad mesec dana maski ni za lek SRAMOTA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA