≫ 

Vučić posle pobede: Ovo je istorijski momenat, dobili smo više od 2 miliona glasova

Rekao je da je Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima odnela pobedu svuda, od Čikaga, preko Sočija do cele Srbije

  • 96

Aleksandar Vučić, nosilac liste "Aleksandar Vučić - za našu decu" obratio se javnosti posle izbora i saopštio da je ponosan, jer je njegova stranka odnela ubedljivu pobedu.

- Večeras smo dobili ogromno poverenje naroda u uslovima kada je to malo njih verovalo da možemo.  Ovo je istorijski trenutak. Mi smo danas dobili više od 2 miliona glasova, što je nezabeleženo do sada - rekao je on na početku obraćanja.

Rekao je da je Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima odnela pobedu svuda, od Čikaga, Berna, Beča, Sočija, a da se očekuje da sutra OEBS prebroji glasove sa KiM, tamo je rekordna izlaznost bila.

- Pobedili smo svuda gde smo gubili. pobedili smo u svakom mestu u inostranstvu. Pobedili smo tamo gde nikada nismo pobedili. Tako da smo u Republici Srpskoj dobili 90 posto glasova - poručio je u obraćanju.

- Mi u ovom trenutku imamo 63,4, a očekujemo kada dođe inostrtanstvo i Kosovo da imamo preko 64 odsto glasova. Imajte u vidu da imamo od važećih listića gotovo dve trećine glasova, to je nešto što se nikada neće dogoditi. Želim da čestitam i svim drugima na fer i korektnoj kampanji. Mislim da tri ili četiri liste sada ulaze u Parlament - istakao je.

IZBORI POBEDA VUCIC Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zahvalio je svim građanima Srbije koji su uprkos lošim vremenskim prilikama, svim pretnjama, pokušajima mnogih da ih zaplaše koronom, izašli na izbore i "što su razumeli da je budućnost Srbije važnija od svih nas".

Najavio je promene u Srpskoj naprednoj stranci do kraja godine.

Na pitanje kada možemo da očekujemo formiranje nove Vlade, predsednik je rekao da će se to desiti u ustavnom i zakonskom roku.

Na konstataciju novinara da prokomentariše to što su "gotovo svi zapadni ambasadori proveli najveći deo dana u prostorijama Crte, a ne neke reprezentativnije misije, poput Cesida, a da su posmatrači Crte mahom pristalice ili članovi SzS", Vučić je primetio da ta posmatračka misija zaista jeste angažovala ljude koji su članovi stranaka koje čine SzS.

- Ali, njihova stvar. Nije im pomoglo. Da li su mogli da kažu da se nešto desilo? Ne glasaju u ovoj zemlji ničiji ambasadori, već građani Srbije. Ova zemlja pripada našim građanima i naš narod je taj koji donosi odluke - poručio je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara u izbornom štabu.

Na konstataciju da danas nisu zabeleženi značajniji incidenti na biračkim mestima, Vučić je rekao da su napadnuta dva predstavnika liste oko SNS, ali da to "nije ništa strašno".

- Jedine incidente smo danas imali na glavnom odboru pojedinih opozicionih stranaka, ostalih nije bilo - primetio je Vučić.

Da li ćemo imati koalicionu vladu?

Upitan da li će imati neke partnere pošto lista čiji je nosilac ima apsolutnu većinu odnosno da li će biti koaliciona vlada ili će je naprednjaci voditi samostalno, Vučić je rekao:

- Ne znam da li imamo 190 mandata u parlamentu, biće manje ako POKS uđe u skupštinu ili ako još neko uđe u skupštinu. Već sam rekao da ćemo da idemo sa svima - rekao je on.

Aleksandar Vučić, obraćanje, izbori 2020 Foto: Nikola Tomić

- Što se tiče toga ko će da uđe u skupštinu, a ko neće, o tome odlučuje narod. Ali, mislim da ovi rezultati pokazuju da oni za koje se vi zalažete i koje smatrate opozicijom da ne bi bili ni blizu Šapiću, to jest. I današnje istraživanje pokazuje da su svi zajedno ispod Šapića - rekao je predsednik.

Vučić je naglasio da se nisu naprednjaci krizili iza njegovog imena, pošto je on, kako je rekao, valjda najneguladniji čovek kojem su svi kriminalci, ali da narod u to nije poverovao.

- Želim vam mnogo više uspeha idući put, valjda će preći cenzus - poručio je Vučić.

Video: Slavlje i trubači u štabu SNS: Selaković zaigrao kolo

Pogledajte kako je Srbija glasala: Obrađeno je 196 biračkih mesta i rezultati su sledeći:

- "Aleksandar Vučić - za našu decu" 63, 35 %

- Ivica Dačić – "Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma" 10,67 %

- Srpska radikalna stranka 1,58

- Savez vojvođanskih Mađara 0,83

- Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju 2, 17

- POKS 2,57

- Ujedinjena demokratska Srbija 0,32

- Muamer Zukorlić 0,53

- Pokret Metla 1,20

- Milan Stamatović - Zdravo da pobedi 1,29

- SDA 0,26

- Zavetnici 1,11

- Narodni blok 0,31

- PSG 0,78 %

- Suverenisti 1,16

- ADA 7, 39

- 1 od 5 miliona 0,37

- Zelena stranka 0,11 %

- Ruska Stranka 0,11

- Čedomir Jovanović 0,20

- Levijatan 0,44

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kija

    22. jun 2020 | 00:00

    Nezapamcena, ubedljiva i zasluzena pobeda.

  • Natasa

    21. jun 2020 | 23:02

    Ogromna podrska naroda!Cestitke na pobedi!Bravo!

  • Sasa

    22. jun 2020 | 08:28

    Žao mi, i cia i soroš pukoše kao zvečke,,, drugi put biće bolje, a sada samo Vučić i Srbija,,, šta da radiš, narod nije ovca,... Živela SRBIJA...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA