≫ 

Kako je Beograd glasao: SNS ubedljiv u svim opštinama, samo oko jedne se "lome koplja"

Izborna lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu" odnela je ubedljivu pobedu

  • 62
Beograd po opštinama Foto: Tanjug/Zoran Žestić, beobuild.rs

Prema prvim preliminarnim rezultatima, Srpska napredna stranka juče je osvojila najveći broj glasova na opštinskim izborima na teritoriji Beograda. Od 17 lokalnih samouprava, uspešnija od konkurenata bila je u 16 opština. Do ranih jutarnjih sati glasovi su se prebrojavali u Novom Beogradu, gde se za vodeću poziciju bore SNS i Šapićev SPAS.

Nezvanični podaci kažu da je izlaznost u glavnom gradu bila značajno niža u odnosu na celokupnu izlaznost u zemlji - oko 35 procenata.

Izborna lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu" odnela je ubedljivu pobedu. Za razliku od prethodne godine, kada je SNS bio na drugom mestu po osvojenim glasovima na opštinama Stari grad, Vračar i Novi Beograd, ovoga puta bili su ubedljivi sa više od 45 odsto osvojenih glasova, pišu Novosti.

Naprednjacima apsolutna većina na Vračaru

Uspešniji od konkurenata bili su i na Paliluli, u Zemunu, Čukarici, Rakovici, Obrenovcu, Mladenovcu, Grockoj i na Voždovcu. Isti rezultat zabeležen je i u Sopotu, Barajevu, Lazarevcu, Zvezdari, na Savskom vencu i u Surčinu.

Osim što će će u većini opština uzeti najveći broj odborničkih mesta, naprednjaci su postigli i bolji uspeh u odnosu na prethodne lokalne izbore održane 2016. godine. U skoro svim lokalnim samoupravama SNS je osvojio više od 50 odsto od ukupnog broja glasova.

Kako je kolač podeljen u Obrenovcu, a kako na Starom gradu

Skoro 20 odsto više zaokruženih listića za naprednjake bilo je u Obrenovcu, u odnosu na prethodne izbore kada je procenat bio 48,4. Ova opština sada je imala čak 72 odsto biračkog tela na strani vladajuće partije. Bolji su bili i na Čukarici, gde su osvojili oko 59,58 odsto glasova, što je takođe za 20 odsto više nego pre četiri godine.

Do juče opozicioni Stari grad glasao je u većini za SNS, odnosno 44 odsto, dok je koalicija oko ujedinjene opozicije dobila 16 odsto glasova.

Zamenik gradonačelnika Beograda i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Goran Vesić, saopštio je da je izborna lista "Aleksandar Vučić - za našu decu" od 56 mesta koliko ima Skupština opštine Stari Grad, osvojila 27 mandata, odnosno 45,38 odsto glasova izašlih birača.

Naveo je da je SPS osvojio 10,26 odsto i šest mandata, a lista "Srce grada" samo 8,7 odsto glasova.

Lista Aleksandra Šapića dobila je 8,58 odsto glasova i pet mandata, a Metla 8,32 odsto glasova i četiri mandata. SPS je ovde osvojio 10 odsto.

Čukarica, Barajevo, Mladenovac i Sopot 

U skupštinsku klupu na Čukarici će ući i odbornici okupljeni oko Aleksandra Šapića, sa 10,44 odsto glasova, kao i SPS, koji je osvojio oko 10 odsto. Iako je u Zemunu na listiću bilo 12 opcija, a na Zvezdari 11, na obe opštine SNS je odneo ubedljivu pobedu.

Srpska radikalna stranka ući će uglavnom u prigradske opštinske odborničke klupe, kao što su Barajevo, Mladenovac i Sopot.

Koalicija okupljena oko lidera Socijaldemokratske stranke, Nove stranke i Pokreta slobodnih građana jedino je na Vračaru osvojila 10,49 odsto glasova.

Čekaju se rezultati za Novi Beograd

Jedina od 17 opština na kojima je još neizvesna pobeda Srpske napredne stranke je - Novi Beograd.

IZBORI SAPIC UTISCI Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

- Čekamo rezultate glasanja na Novom Beogradu. SNS je pobedila u skoro svim opštinama u Srbiji, a na Novom Beogradu će odlučiti nekih 100-200 glasova. Na jednu ili na drugu stranu, nije važno. To je još jedan pokazatelj ispravnosti našeg rada - rekao je posle proglašenja u svom obraćanju Aleksandar Šapić, prvi čovek Srpskog patriotskog saveza (SPAS).

Po njegovim rečima, osim SPAS-a i SNS-a, u novobeogradski parlament će ući još i SPS.

Podsetimo, Aleksandar Šapić se nalazi na čelu opštine Novi Beograd od 2012. godine i odradio je dva puna mandata.

Video: Aleksandar Vučić: Ovo je istorijski momenat, dobili smo više od 2 miliona glasova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA