≫ 

"Nastavak dijaloga Beograda i Prištine moguć već u julu": Vučić posle razgovora sa Lajčakom

Prošle nedelje, evropski predstavnik boravio je u Prištini gde se sastao sa kosovskim rukovodstvom i političkim predstavnicima

  • 41

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Specijalni predstavnik EU za dijalog stigao je oko 17.30 sati u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekala ga je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Posle dočeka, oni su se uputili u vilu Mir, gde se Lajčak sastao sa predsednikom Vučićem.

- Očekujemo nastavak dijaloga, moguće već u julu, ali to je na specijalnom predstavnuku da odredi - rekao je Vučić posle sastanka.

Rekao je da dijalog ne može da se vodi po principu "ne možemo da pregovaramo o onome što je moje, hajde da pregovaramo o onome što je vaše", i time podsetio na reči nekadašnjeg američkog predsednika Džona Kenedija, objašnjavajući poziciju Prištine.

- Rekao sam Lajčaku da dijalog ne može ako je jedini uslov da mi priznamo nezavisnos Kosova. Priština ne može pred svaki sastanak da nam dostavi tabelu zahteva za koje zna da ne možemo niti želimo da ispunjavamo.  Mi smo zahvalni Ričardu Grenelu na svim naporima koje je učinio, ali Srbija pre svega podržava sve što čini EU da dođe do sporazuma između srpske i albanske strane jer je članstvo u EU naš cilj i to ne možemo razdvajati - naglasio je predsednik.

Miroslav Lajcak Očekujemo nastavak dijaloga, moguće već u julu, ali to je na specijalnom predstavnuku da odredi, rekao je Vučić posle sastanka-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ukazujući da ga čeka "težak i naporan raspored", predsednik je rekao da će sutra razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, zatim ide u Vašington, odakle nastavlja u Sloveniju i proces "Brdo Brioni".

- Ne očekuju nas laki dani, neće biti lakih pitanja za Srbiju, ali verujem da ćemo ozbiljnim pristupom, radom i odgovornošću uspeti da čuvamo vitalne državne nacionalne interese, bezbednost Srba na KiM, sačuvamo sakralne objekte na KiM i obezbediti budućnost svim građanima Srbije - poručio je predsednik i preneo da je rekao Lajčaku kako dijalog nikada ne može da ima smisla ako smo jedna strana suštinski učestvuje.

Poručio je da je Srbija otvorena za razgovor i da u dijalog ulazi u dobroj veri i da je to nešto što Beograd traži i od druge strane.

Lajčak: Nisam ovde da prisiljavam na dogovor

Specijalni predstavnik EU za dijalog je poručio da je spreman da se u potpunosti angažuje i pomogne dvema stranama, kao i da će rešiti sva pitanja, posle čega se nada da će doći do sporazuma koji će biti prihvatljiv za obe strane.

- Vučić razume koliko je važan ovaj proces za narod. Ja očekujem da će pod okriljem EU dijalog moći da se nastavi u Briselu. Srbija je deo Evrope, vaši problemi su naši problemi, i vaša budućnost evropska - rekao je Lajčak koji je istakao da je prvi put u poseti Beogradu kao predstavnik Evropske unije za dijalog.

Poručio je da želi da bude veoma jasan i da kao posrednik nije ovde da nikoga prisiljavam na dogovor, već da pomogne obema stranama da nađu rešenja i postignu sporazum koji će biti koristan za sve.

Podsetimo, nakon posete Kosovu, Lajčak je izjavio da će datum za nastavak dijaloga u Briselu biti određen nakon njegove posete Beogradu, uveren da postoje uslovi za nastavak tog procesa i da EU ne može da bude sklonjena sa strane.

Video: Vučić o novoj vladi u Prištini: Čim povuku takse, spreman sam da se vratimo dijalogu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RICINUS

    22. jun 2020 | 21:45

    Prekini pregovore ...

  • Marija

    22. jun 2020 | 20:21

    Zašto bi Srbija pristala na bilo kakav kompromis? Kakva članstva u međunarodnim institucijama. Kakva EU i njihova lažna obećanja? Dokle više? Nastaviti sa kampanjom za povlačenje priznanja i da se jednom završi sa lažnom državom.

  • 13ratnik

    22. jun 2020 | 20:54

    Moje misljenje je da predsednik ima jednu trecinu ljudi koje predstavlja,koji su glasali za njih,nemojte zaboraviti da 50% nije glasalo i kakvo je njihovo misljenje o Kosovu,ne sme da se razgovara bez da narod ne zna o cemu i zasto isto tako ,tako da varate se ako cete nas hvatati na loptu kako je bitan dijalog i da predsednik ima podrsku naroda da radi nesto a da to sav srpski narod ne podrzi. KOSOVO JE SRBIJA,a svako ko pregovara o Kosovu,on daje legitimitet,kao do sada sto su ga davali to jest razgovarali i svasta potpisivali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA