• 3

"Rusija ne želi da prepusti Zapadu dominaciju u rešavanju kad je reč o pitanju KiM"

- To su pitanja koja govore da Rusija u suštini ne želi da prepusti Zapadu potpunu dominaciju u rešavanju kosovskog pitanja - ističe Slobodan Zečević, naučni saradnik u Institutu za evropske studije

  • 3

Rusija, kao i sve velike sile želi da igra važnu ulogu kad je reč o Kosovu i Metohiji, ona ne želi da prepusti Zapadu potpunu dominaciju u rešavanju kosovskog pitanja, navodi za RTS Slobodan Zečević, naučni saradnik u Institutu za evropske studije.

Zečević je naveo da smo tokom posete ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova imali priliku da vidimo koliko on insisistira na aspektima kao što su - Rezolucija 1244, rešavanje problema Kosova i Metohije u SB UN.

- To su pitanja koja govore da Rusija u suštini ne želi da prepusti Zapadu potpunu dominaciju u rešavanju kosovskog pitanja - ističe Zečević.

Ocenjuje da su ekonomski odnosi sa Rusijom u usponu i da je vojnotehnička saradnju sa Moskvom veoma značajna za očuvanje interesa Srbije u regionu.

Na pitanje, koliko je važno inteziviranje razgovora o Kosovu i Metohiji, Zečević odgovara da tu postoji neka vrsta takmičenja pre svega između SAD i EU.

- Pri tome odnos te dve strane sada je obeležen jednom podozrivošću i nepoverenjem. Ranije su zajedno nastupali, Amerikanci su vodili celu stvar, sećamo se Dejtona, Evropa je tada kaskala za njima. Sada Evropa smatara da se problem nalazi na njenom tlu i da sada oni treba da ga reše - navodi Zečević.

Slobodan Zečević, Institut za evropske studije

Slobodan Zečević - Foto: Tanjug/Rade Prelić

SAD preuzima ekonomska, Evropa politička pitanja?

Kako kaže, sada navodno postoje glasine da će se SAD baviti ekonoskim pitanjima, odnosno normalizacijom ekonomskih odnosa, a da će Evropi ostati da u drugoj fazi reši političke probleme koji postoje između Srbije i Albanaca.

Međutim, kako kaže Evropa sumnja u to. Misle da Trampova administracija sprema neko sveobuhvatno rešenje koje će možda biti na stolu već 27. u Vašingtonu.

- Međutim, Ričard Grenel se ograđuje od toga i kaže - ne, ovde je reč samo o ekonomiji, nećemo razgovarati o podeli teritorija - navodi Zečević.

Na pitanje, koliko je dobro za Srbiju što postoji svojevrsno takmičenje kako da se reši kosovsko pitanje odgovara da sa jedne strane, možda i nije loše za Srbiju da nema jedan ujedinjeni front protiv sebe.

Ričard Grenel, Mali Tramp

Ričard Grenel - Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

- Tu se interesi SAD i EU u ovom trenutku malo razlikuju. Sa druge strane, za nas je problem taj tempo, nivo žurbe koji postoji kod Trampove administracije da proba da Tramp zabeleži poen pre izbora jer ima dosta problema i pokušaće da ostvari neki spoljnopolitički uspeh - navodi Zečević.

Ističe da Srbija pokušava da bude konstruktivna prema svima.

- Da kaže, dobro učestvujemo u dijalogu i sa EU i sa SAD, ali imamo kontakte i sa Rusijom - navodi Zečević.

Na pitanje, da li kada kažemo Brisel mislimo na Emanuela Makrona i Angelu Merkel, potvrdno odgovara.

- Evropska unija želi da pokaže da je ona na sceni. Sigurno kada govorimo o Evropskoj uniji, govorimo o Nemačkoj i Francuskoj jer su oni dominantni od izlaska Velike Britanije iz EU. Govori se o 17. julu kao mogućem datumu sastanka u Parizu Beograda i Prištine - navodi Zečević.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 011

    E pa ja mislim da Rusiju vise niko ne pita.

  • nikolas

    KRAJNJE JE VREME DA SE I RUSIJA UKLJUCI U PREGOVORE PO PITANJU KOSOVA I METOHIJE -SRPSKE SVETE ZEMLJE!!! SAVET BEZBEDNOSTI MORA BITI UKLJUCEN PO REZOLUCIJI 1244 !!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima