≫ 

Grenel politiku stavlja iza ekonomije uoči sastanka Vučića u SAD

On je rekao da su "neki takozvani stručnjaci" pritisnuli dve strane da razgovaraju samo o političkim pitanjima

  • 1
Ričard Grenel, Mali Tramp Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Specijalni izaslanik SAD za dijalog između Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da je američka diplomatija zainteresovana da se na sastanaku 27. juna, koji bi trebalo da bude održan između srpske i albanske strane u Beloj kući, razgovara o rešavanju ekonomskih pitanja.

On je u intervjuu televiziji "Newsmax", rekao da su "neki takozvani stručnjaci" pritisnuli dve strane da razgovaraju samo o političkim pitanjima, prenosi portal Kosovo online, pozivajući se na prištinske medije.

- Odlučili smo da se uključimo jer postoji duga istorija sa toliko stručnjaka, takozvanih stručnjaka, koji su ih samo gurnuli u političke probleme, zanemarujući ekonomske - rekao je Grenel.

On je dodao da su "mladima na Kosovu i u Srbiji potrebni rad i nada".

- Kada sam razgovarao o problemima mladih na Kosovu i poslovnoj zajednici, kao i u Srbiji, bilo je jasno da žele ekonomski razvoj, žele nova radna mesta, žele nadu - rekao je on.

Kako je istakao cilj je stvoriti neku vrsti mini "Šenžen zone".

- Ono što pokušavamo da uradimo je da se fokusiramo na ekonomsku situaciju i da stvorimo neku vrstu mini  "Šenžen zone". Mislimo da je to veoma dobra ideja koja će da donese nova radna mesta u regionu. Ako stvorite kapitalizam i "naterate" obe strane da se slože oko ekonomskih pitanja, onda bi politički deo bio drugi korak - rekao je on.

Grenel je sporazumu postignutim u aviosaobraćaju nazvao istorijskim, rekavši da je potpisan prvi put posle 21 godinu.

Kako se navodi, Prištinu će u Vašingonu zastupati Hašim Tači i Avdulah Hoti, a Beograd predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    23. jun 2020 | 13:41

    Пјонгјанг на води и мини Шенжен у Србији. Па уклапа се. Али не хвала. Чувајте Трампа. Ово са короном као да иде право на њега из неког разлога.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA