"Bitka" između naprednjaka i Šapića za Novi Beograd još traje: Sud daje poslednju reč

Na odluku Opštinske izborne komisije uložen je prigovor, a rok za odlučivanje je 48 sati od prijema - navode u Opštinskoj izbornoj komisiji

  • 4
Opstina novi Beograd Printskrin: Google Maps

Srpska napredna stranka osvojila je najveći broj glasova na opštinskim izborima na teritoriji Beograda, gde je od 17 lokalnih samouprava, uspešnija od konkurenata bila u 16 opština. Ipak, na Novom Beogradu još situacija nije jasna, jer su pobedu proglasili i naprednjaci i SPAS Aleksandra Šapića.

Posle nepriznavanja rezultata koje je saopštila Opštinska izborna komisija, po kojima je SPAS aktuelnog predsednika opštine Aleksandra Šapića dobio 23 mandata i pobedio konkurenciju, Odbor Srpske napredne stranke poslao je prigovor na adresu Komisije. U SNS, naime, tvrde da su 23 mandata njihova iako tesnom većinom, i spremni su da idu na Upravni sud ako se Komisija ponovo ne sastane.

Izborna komisija ima rok da o žalbi odluči u roku od dva dana.

- Na odluku Opštinske izborne komisije uložen je prigovor. Rok za odlučivanje je 48 sati od prijema. Možemo da ga usvojimo ili odbijemo. Rezultati izbora na Novom Beogradu su konačni, objavljeni i usvojeni - navode u Opštinskoj izbornoj komisiji, prenose Novosti.

Sudeći prema trenutnoj situaciji, konačna odluka o tome ko je pobedio u najmnogoljudnijoj opštini u Srbiji, budući da se očekuje ponovno zasedanje Opštinske izborne komisije, a možda i Upravnog suda, neće biti brzo i lako doneta.

Izborna lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu" pobedila je na izborima za Skupštinu opštine Novi Beograd sa 42,98 odsto glasova, objavio je na Fejsbuku funkcioner SNS Goran Vesić i saopštio da je ta izborna lista dobila je podršku 32.339 birača odnosno 42,98 odsto osvojivši 23 mandata.

On je rekao da je završeno prebrojavanje glasačkih listića na Novom Beogradu, pošto se na jednom biračkom mestu naknadno prebrojavao izborni materijal i da je izborna lista Aleksandra Šapića osvojila 32.286 glasova ili 42,91 odsto odnosno 22 mandata. U Skupštinu gradske opštine Novi Beograd, kako je rekao Vesić, ulazi još i SPS za koju je glasalo 5.629 birača odnosno 7,48 odsto osvojivši tako četiri mandata.

U saopštenju GO Novi Beograd, koje je stiglo posle te objave, navodi se da je pobedu na ovoj beogradskoj opštini odnela lista koju predvodi Aleksandar Šapić, što je utvrđeno na sednici održanoj 22. juna.

- Pobedu je odnela lista Aleksandar Šapić – Naš predsednik opštine Novi Beograd sa osvojenih 43% glasova što je 23 mandata, dok je lista Aleksandar Vučić - Za našu decu osvojila 42% glasova odnosno 22 mandata. Treće mesto u sazivu buduće Skupštine gradske opštine Novi Beograd zauzela je lista Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma sa osvojenih 7%, odnosno četiri mandata - rekli su tada iz GO Novi Beograd.

IZBORI SAPIC UTISCI Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Naprednjaci su potom poručili da na ovome neće ostati i da će podneti žalbu.

Srpska napredna stranka je pobedila na Novom Beogradu. Nažalost, posle brojanja koje traje jedan dan, Opštinska izborna komisija, u kojoj većinu ima Aleksandar Šapić, preglasavanjem promenila izborni rezultat kako bi oni dobili mandat više od nas. To je protivzakonito. Naša izborna lista uložiće prigovor, tražićemo ponovo da se prebroje glasovi i žalićemo se Upravnom sudu. Srpska napredna stranka neće da dozvoli da nam se ukrade nijedan jedini glas na Novom Beogradu - rekao je Stevo Marušić predsednik opštinskog odbora SNS Novi Beograd.

Video: RIK: SNS 63,35 odsto, SPS-JS 10,67... Tri stranke sigurne u parlamentu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA