≫ 

Otmice, mučenja i više od 100 ubistava: Za ove zločine sud tereti Tačija i Veseljija

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici

  • 14
Tači, Vojska Kosova Foto: Tanjug/AP

Specijalizovano tužilaštvo je Specijalizovanom većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i još nekoliko biviših pripadnika terotostičke Oslobodilačke vojske Kosova terete za zločine protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje, navodi se u saopštenju Specijalizovanog tužilaštva za ratne zločine OVK na KiM.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselju i drugi osumnjičeni iz snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Kadri Veselji je, prema navodima medija, kao jedan od komandanata grupe "Crna ruka" zajedno je sa Tačijem i Džavidom Haljitijem učestvovao u kidnapovanjima i ubistvima Srba, ali i "neposlušnih" Albanaca.

Prema tim informacijama, on je zajedno sa još nekim pripadnicima OVK uticao na zaštićene svedoke u haškim procesima, pretio im, zastrašivao ih i organizovao njihova ubistva, a četvoricu je, kako se tvrdi, lično likvidirao.

Za Veseljija se navodi da je bio i član Albanske informativne agencije, koja je delovala u okviru FARK-a , albanske oružane formacije samoproglašene Republike Kosovo, u kojoj su bili pretežno bivši oficiri JNA i radnici DB-a i MUP-a albanske nacionalnosti.

Kadri Veselji, Gospodar Kosova, Kosovo i Metohija, OVK Printscreen: Facebook/kadriveseliofficial

Specijalizovano tužilaštvo je Specijalizovanom većima Kosova: Na potezu sudija

- Optužnica je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi - objašnjavaju u sudu.

Specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašim Tačija i Kadri Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća.

Oni su, navode, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima su, navode u sudu, pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina.

(Telegraf.rs/Kosovo Online)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    24. jun 2020 | 18:45

    Dozivotne za zlikovce!!!⚠️⚠️⚠️

  • Н Ж

    24. jun 2020 | 16:24

    Не будите наивни. Све је смишљено. Биће ослобођени оптужнице и излазе чисти...

  • slađa

    24. jun 2020 | 16:23

    Tači, Veselji i ostali zaslužuju kaznu za svaku žrtvu, za svaki zločin. Za svaku opstrkciju pravde i zakona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA