File: EU ne drži lekcije već kritikuje

- Nemam kristalnu kuglu, pa da vam kažem kad će Srbija dobiti datum početka pregovora - poručio u Briselu potpredsednici Vlade za evropske integracije Suzani Grubješić komesar za proširenje EU Štefan File

  • 1

Komesar za proširenje EU Štefan File izjavio je da izveštaj Evropske komisije, pripremljen za oktobar, govori o ograničenom napretku Srbije.

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić sastala se u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

- Mi ćemo sve postojeće uslove ispuniti. Takođe, sprovešćemo sve dogovore s Prištinom iz Brisela. Srbija je spremna da u dijalog uđe na višem nivou. Novu vladu će svi ocenjivati prema delima, ne samo prema rečima. Borba protiv korupcije je sada vrlo konkretna. Vi vidite da se otvorila afera oko Agrobanke koja je bila dugo prikrivana, i tu neće biti zaštićenih. Što se tiče reforme pravosuđa, treba uraditi reviziju, a ne krenuti ispočetka - rekla je Grubješićeva za "B92".

File je nakon sastanka ukazao da je važno ostvariti napredak u prioritetima koji su Srbiji postavljeni i istakao da ne može ništa da kaže o datumu za početak pregovora, jer "nema kristalnu kuglu".

- Mi datum očekujemo što pre, ali smo svesni da to ne može biti sutra - rekla je potpredsednica Vlade Srbije i dodala da će sve procene o datumu vlada davati u dogovoru s Briselom.

Grubješićeva je naglasila da je srpsko vođstvo spremno da kroz viši politički dijalog postigne trajni dogovor s kosovskim Albancima i da to onda bude činilac stabilnosti i mira u regionu.

File je podvukao važnost toga da Srbija ispuni sve uslove iz pravne oblasti i usaglasi zakone sa zakonima EU.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • crnogorac

    30. avgust 2012 | 17:40

    ovaj vas toma nikolic i njegovim potrckom vucicem na sve pristase sa albancima a govorise prije za tadica da je izdajnik i da se ne bori za kosovo uh dobro je sto se odvojismo od srbije naravno svu srecu zelim obicnom narodu srbije a ovim vasim politicarima daleko bili od crne gore po svim pitanjima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA