"Politiko": Kako će optužnica protiv Hašima Tačija uticati na odnos Albanaca sa Zapadom?

U tom kontekstu, portal ocenjuje da je tajming teško mogao da bude dramatičniji, i ističe da su iz Tačijevog tabora potekle optužbe o zaveri da se opstruira sastanak

  • 0
KIM PRISTINA

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Optužnica za ratne zločine protiv Hašima Tačija stavlja Zapad u tešku poziciju, piše danas briselski portal "Politiko", i ocenjuje da će ona zakomlikovati napore EU i SAD da se postigne mirovno rešenje za KiM i pokrenuti pitanja o saradnji Zapada sa Tačijem.

U opširnoj analizi o posledicama objavljivanja predloga optužnice protiv Tačija, "Politiko" predviđa da će snažne reakcije, koje je to izazvalo, imati daleko veći uticaj od posledica po samog Tačija, odnosno da će odjekivati Balkanom i šire i protezati se kroz vreme, postavljajujući neugodna pitanja o spoljnoj politici Zapada "tada i sada".

Portal ističe da se vest o otužnici pojavila u vreme kada je Tači bio na putu ka Vašingtonu, gde je trebalo da učestvuje na sastanku o novoj eri ekonomskih odnosa sa Beogradom, čiji je domaćin trebalo da bude specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel.

U tom kontekstu, ocenjuje da je tajming teško mogao da bude dramatičniji, i ističe da su iz Tačijevog tabora potekle optužbe o zaveri da se opstruira sastanak.

Portal upozorava da optužbe protiv Tačija, sada, uveliko komplikuju napore EU i SAD za postizanje konačnog mirovnog rešenja između dve strane u, kako navodi, nestabilnom ćošku Evrope, u kojem se Rusija, Kina, Turska i arapske zemlje Persijskog zaliva takmiče za uticaj.

"Politiko" smatra da će specijalnom izaslaniku američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu sada biti teže da svoju misiju pretvori u veliku spoljnopolitičku pobedu za svog šefa u izbornoj godini u SAD.

Ričard Grenel, Mali Tramp

"Politiko" smatra da će Ričardu Grenelu sada biti teže da svoju misiju pretvori u veliku spoljnopolitičku pobedu za svog šefa u izbornoj godini u SADFoto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Podseća i da je Grenel prvobitno objavio da će pregovori biti održani i da će Prištinu, umesto Tačija, predstavljati kosovski premijer Avdulah Hoti, ali ističe da je Hoti objavio da neće prisustvovati sastanku.

- Neki u regionu, i pojedine evropske diplomate, biće srećni ako Grenelovi napori propadnu - konstatuje "Politiko", i dodaje da oni strahuju da bi ubrzanim postizanjem dogovora između Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića bila ignorisana osnovna pitanja i da bi on uključio "opasnu razmenu teritorija".

Ističe, međutim, i da su pojedini evropski zvaničnici isticali poslednjih dana da bi napori Grenela da vrati obe strane za pregovarački sto kako bi razgovarali o ekonomiji mogli da pomognu da se ponovo pokrenu politički pregovori, koji su u zastoju pod pokroviteljstvom EU.

Navodi i da se aktivisti za ljudska prava nadaju da će optužnica pokazati da niko ne može da prođe nekažnjeno i da će pravda za "neopisive zločine" biti zadovoljena.

Portal ocenjuje da uticaj optužnice na politički pejzaž Kosova nije jasan i tvrdi da, ako sud potvrdi optužnicu i Tači ode na suđenje, on neće biti jedini koji će biti ispitan.

Hašim Tači

Foto: Profimedia/AFP

U tom kontekstu, navodi da je Tači bio ključni partner Zapada više od dve decenije, podseća na NATO bombardovanje Srbije, te ističe da su međunarodne snage nastavile da blisko sarađuju s Tačijem, čak i kada su se pojavile optužbe protiv njega za ozbiljna krivična dela.

Politiko ukazuje na izveštaj Dika Martija u kojem se navodi da je Tači bio na čelu organizovane kriminalne grupe "Drenica", što je Tači negirao. U tom izveštaju, naglašava portal, nalaze se optužbe o ubistvu Srba, kojima su se vadili bubrezi kako bi bili prodati na crnom tržištu.

"Politiko" napominje da je činjenica da je u izveštaju Martija pisalo da se bazira na informacijama raznih zapadnih obaveštajnih agencija pokrenula pitanja o tome koliko su zapadne sile zatvarale oči na aktivnosti Tačija.

A ta pitanja, upozorava, mogla bi ponovo da se pojave ukoliko se Tači suoči sa suđenjem, naročito ukoliko se takvi obaveštajni izveštaji iskoriste kao dokazi.

Na kraju se zaključuje da će pitanje s kojima će se zapadni zvaničnici suočiti biti poznato barem jednom od onih koji je trebalo da budu Tačijevi sagovornici u Vašingtonu, a to je: "Šta su znali i kada su to saznali?".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA