U 7 dana 2 (ne)namerne greške Njujork tajmsa o Srbiji

Objave su izazvale reakcije čitalaca, ali i zvaničnika SAD

  • 12
Aleksandar Vučić, New York Times

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Wikimedia

Najpoznatiji američki list Njujork tajms na Tviteru je samo u poslednjih sedam dana napravio dve greške kada je Srbija u pitanju. Poslednja greška u nizu je kada je objavljano da je sastanak u Vašingtonu otkazan jer je lider Srbije optužen za ratne zločine.

Najavljujući na Tviteru tekst o otkazivanju sastanka Beograda i Prištine u Vašingtonu Njujork tajms je napisao da je do otkazivanja došlo jer je "lider Srbije optužen za ratne zločine", iako u podnaslovu ispod prateće slike u istovetnoj rečenici piše da se radi o "lideru tzv. Kosova".

Najava je izazvala mnogo komentara u kojima se većinom skreće pažnja da se radi o netačnom navodu, ali navod nije promenjen ni nekoliko sati kasnije.

Nakon toga, tvit je promenjen i sada ispravno piše da je lider tzv. Kosova optužen za ratne zločine.

 

Inače, sam tekst o otkazivanju sastanka izazvao je reakciju glavnog američkog pregovarača Ričarda Grenela koji je na Tviteru napisao da je u njemu puno grešaka što i ne čudi jer autor s njim nije ni razgovarao.

Grenel je u svom tvitu napisao da brzo rešenje (pobeda) kosovskog pitanja nije bio američki prioritet, iako se taj narativ stalno ponavlja u medijima, bez dokaza.

 

Autor teksta Patrik Kingsli odgovorio mu je da je od februara jedanaest puta pokušao od njega da dobije izjavu na razne teme, ali da mu je Grenel uvek bio nedostupan. Grenel je to potvrdio rekavši da je odbio komunikaciju zbog Kingslijeve pristrasnosti koja po Grenelu uzrokuje tekstove sa toliko grešaka.

 

Pre nekoliko dana Njujork Tajms je napravio prvu grešku kada je najavio najavio sastanak predsednika Vučića i američkog predsednika Trampa, a potom je objavio ispravku teksta o Srbiji u kojem je bilo navedeno da će se Vučić sastati sa predsednikom SAD u Beloj kući, precizirajući da će se Vučić zapravo sastati sa Ričardom Grenelom, specijalnim predstavnikom SAD za dijalog Beograda i Prištine.

- U tekstu objavljenom u ponedeljak o srpskom predsedniku, pogrešno je napisano s kim će se Aleksandar Vučić sastati u Beloj kući. On će se sastati sa Ričardom Grenelom, specijalnim predstavnikom za Balkan, a ne sa Donaldom Trampom - napisao je Njujork tajms u ispravci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA