≫ 

Da li je došlo do preokreta u pregovorima Srbije i EU: Šta žele Francuska i Nemačka

- Došlo je do nekog preokreta, gde je Francuska postala neka vrsta zaštitnika i promotera Srbije, a Nemačka je sa tim stala - smatra Slobodan Zečević

  • 12
Evropska Unija, Srbija, zastave Evropske Unije i Srbije

Foto: Shutterstock

Saradnik Instituta za evropske studije Slobodan Zečević rekao je da je poruka predsednika Aleksandra Vučića da bi Srbija mogla da uđe u EU do 2026. godine izuzetno važna, i da on verovatno ima određene informacije koje mu govore da bi taj program mogao da se ralizuje.

Slobodan Zečević je za RTS rekao da je takav program imala Junkerova komisija, i da je on uobičajen, jer se u četiri ili pet godina planiraju faze koje će dovesti do članstva.

Međutim, Zečević je rekao da je to tada zaustavila Francuska jer je predsednik Emanuel Makron to nekako prolongirao. Sad su se stvari ponovo okrenule, istakao je Zečević i podsetio da se Francuska zalagala za otvaranje više poglava sa Srbijom, dok sa druge strane grupa zemalja to nije želela.

Kako je objasnio, došlo je do nekog preokreta, gde je Francuska postala neka vrsta zaštitnika i promotera Srbije, a Nemačka je sa tim stala. Ranije je bilo obrnuto.

Zečević je rekao da su u Francuskoj smatrali da pre unutrašnjih reformi ne bi trebalo primati nove članice, ali EU razmišlja i geostrateški i vidi prazan prostor koji koriste Rusija i Kina.

Kada je reč o pregovrima Beograda i Prištine, Zečević je rekao da možda postoji neka ideja u EU i u Srbiji kako bi to moglo da se reši.

Slobodan Zečević, Institut za evropske studije

Kada je reč o pregovrima Beograda i Prištine, Zečević je rekao da možda postoji neka ideja u EU i u Srbiji kako bi to moglo da se reši - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pregovori s Prištinom u dve faze

 

Ukazao je da će se pregovori obnoviti u dve faze. Prvo je planiran sastanak u Parizu koji bi na neki način svečano otvorio nastavak dijaloga, a onda bi se kasnije nastavili pregovori u Briselu i tu bi se tražio pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

- Ali po meni, trebalo bi pre svega insistirati na realizaciji Briselskog sporazuma koji je već potpisan - rekao je Zečević.

Istakao je i da odavno nije video ovoliko rivalstvo između EU i SAD, jer je EU uvek bila neka vrsta podređene strane.

- A sada se bori da pokaže da se problemi na njenom tlu ne rešavaju van EU, i to je jedna novina. Tolika novina da EU drži pod kontrolom pregovore Beograda i Prištine - rekao je Zečević i napomenuo da je to veliki udarac za predsednika SAD Donalda Trampa koji će sigurno odgovoriti na neki način.

Govoreći o podizanju optužnog predloga protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, Zečević je rekao da bi trebalo razmišljati o žrtvama i ljudima koji su na surov način izgubili živote na Kosmetu. Zbog toga, kako kaže, Srbija želi da se to raščisti.

Slobodan Zečević, Institut za evropske studije

- Ali po meni, trebalo bi pre svega insistirati na realizaciji Briselskog sporazuma koji je već potpisan - rekao je Zečević - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Što se tiče samih pregovora, SAD je doživela udarac. Vidim da Stejt Department pozdravlja taj proces, međutim pred Trampom ima nekoliko udaraca - rekao je Zečević navodeći da počinje da sumnja da li zaista u SAD postoje snage koje žele njegov reizbor i da li su one toliko jake da će biti sve komplikovanije za njega.

EU dobija na tempu

 

Rekao je da će se novi sastanak predstavnika Beograda i Prištine verovatno organizovati u Vašingtonu krajem meseca, ali navodi da je ideja Bele kuće bila da se prvo rešavaju ekonomska pitanja, pa da se kasnije postigne politički sporazum u okviru EU.

Kako ističe Zečević, sada je taj raspored poremećen i EU dobija na tempu, što je veliko iznenađenje.

Kaže i da je veliko pitanje da li će Tači moći da ostane pregovarač i kakve sada Albanci imaju namere prema SAD, jer su finansijski zavisni.

- Albanci mogu da se politički organizuju i da probaju da izvrše pritisak na Trampovu administraciju ne bi li sačekali povoljnija vremena. Da se ne angažuju i da kažu da nemaju pregovarača - naveo je Zečević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    27. jun 2020 | 10:20

    Evropska unija ništa dobro nam neće doneti.Osim toga nikada nas neće ni primiti

  • xxx

    27. jun 2020 | 10:15

    Kakvi bre pregovori,mi treba da pregovaramo ds nekim oko sopstvene teritorije?! Ma doci ce i njima smak sveta kad im zaigraju migranti,pa cemo videti hoce li i sa njima pregovarati??!!

  • Mina

    27. jun 2020 | 10:13

    Evropska unija je nama šargarepa ispred magarca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA