"Tači nije neophodan za dijalog": EU o optužnici protiv predsednika tzv. Kosova

Kramon je za DW rekla da veruje da proces pred sudom i dijalog Beograda i Prištine mogu i treba da se razdvoje

  • 2
Hašim Tači

Foto: Profimedia/AFP

U Kancelariji Žosepa Borela, šefa diplomatije EU i glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, kažu da podizanje optužnice protiv predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i odlaganje sastanka u Vašingtonu ne treba da utiče na nastavak razgovora.

- Datumi mogu biti usaglašeni, nije na nama da biramo sa kim ćemo da pričamo - rekao je za Dojče vele (DW) Borelov portparol.

On je dodao da je na Prištini da izabere ko će u trenutnoj situaciji najbolje predstavljati njene interese. Izvestioci Evropskog parlamenta za tzv. Kosovo i Srbiju, Viola fon Kramon i Vladimir Bilčik, nedavno su zajedno pružili podršku nastavku dijaloga i specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku.

Kramon je za DW rekla da veruje da proces pred sudom i dijalog Beograda i Prištine mogu i treba da se razdvoje.

- Više ćemo o optužnici znati nakon saslušanja, ali to ne bi trebalo da ima veze sa dijalogom - rekla je Kramon.

Ona je ukazala da dijalog treba da pomogne rešavanju nesuglasica između dve strane, bez obzira na to ko su predstavnici. Fon Kramon je ocenila da je EU nepristrasan posrednik u dijalogu, ističući da je optimista i da očekuje napredak već tokom ovog leta.

Ona je ocenila da je kosovski ustav vrlo jasan i da kaže da je glavni pregovarač premijer, a ne predsednik.

Specijalizovano tužilaštvo tzv. Kosova objavilo je 24. juna optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih osmnjičenih za niz zlocina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Tači i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti potom su otkazali posetu Vašingtonu, gde je 27. juna trebalo da bude održan sastanak predstavnika Beograda i Prištine. sasatanka je potom odložen.

"Dijalog ne sme da zavisi od Specijalnog suda"

 

Dijalog mora da bude nezavisan od Specijalnog suda, izjavio je danas lider DSK Isa Mustafa i rekao da je opasno stupiti u razgovore sa Beogradom u tom kontekstu.

- Sud treba da bude nezavisan u sprovođenju pravde, baš kao što bi to trebalo da bude i nezavisan dijalog- naglasio je Mustafa i dodao da ne veruje da bi “logika sprečavanja bilo kakvog sporazuma u Vašingtonu ili Briselu, bila logika kojom se Sud rukovodi, jer on mora da deli pravdu, zbog toga je i osnovan, prenosi Kosovo onlajn pisanje Gazete Ekspres.

Prema rečima Mustafe, opasno je i razmišljati o tome da se stavi dijalog sa Beogradom u kontekst Posebnih veća Specijalnog suda i da se ne treba voditi ni logikom komentara i analiza nekih stranih novinara i analitičara, pa čak ni logikom Karla Bilta i Volfganga Petriča.

Video: Tači davao uživo izjavu novinarima, a onda je sve počelo da se trese

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusanka

    27. jun 2020 | 20:11

    Pa zasto bi Srbija vrsila pregovore, za koga se zna da je ubica i kriminalac i postoji zvanicna optuznica?

  • Sulejman poturica

    27. jun 2020 | 21:23

    Alo vi sa zapada zapamtite jedno mi srbi se napred zakopcavamo nedamo se prevariti kosovo je srpsko I tako ce ostati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA