Tači se danas obraća javnosti u vezi sa optužnicom

Prvobitno je bilo najavljeno da će se Hašim Tači javnosti obratiti juče, ali je obraćanje pomereno za danas u 20 časova

  • 5
Hašim Tači

Foto: Profimedia/AFP

Šest dana pošto je objavljen predlog optužnice za ratne zločine, predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači obratiće se javnosti.

Prvobitno je bilo najavljeno da će se Hašim Tači javnosti obratiti juče, ali je obraćanje pomereno za danas u 20 časova, prenosi RTS.

Još uvek nije poznato da li će Tači, koji se uz šefa tajne službe tzv.  OVK Kadrija Veseljija tereti za ubistvo 100 osoba, podneti ostavku ili će ostati na predsedničkoj funkciji.

Ukoliko Tači bude podneo ostavku, bio bi to treći put da prištinske vlasti ostaju bez najviših zvaničnika zbog optužbi vezanih za ratne zločine. Ramuš Haradinaj je, prethodno, u dva navrata podnosio ostavke na mesto premijera, zbog suđenja pred Haškim tribunalom i istrage tužilaštva Specijalnog suda.

Specijalno tužilaštvo suda za ratne zločine tzv. Oslobodilačke vojske Kosova predalo je veću ovog tribunala predlog optužnice, kojim se nekadašnji politički lider OVK Hašim Tači i šef njegove tajne policije Kadri Veselji terete za ubistvo 100 osoba, kao i za niz drugih nedela.

Iako detalji ove optužnice nisu obelodanjeni, još krajem 2017. godine bilo je jasno da je tužilaštvo novog suda sa sedištem u Hagu pokrenulo istragu protiv političkog lidera OVK i komandanta tajne policije, ali bez objavljivanja bilo kakvih detalja te istrage.

Istraga protiv Veseljija se vodila zbog odgovornosti koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK-a, tzv. obaveštajne službe OVK, a imena dvojice njenih lidera pojavila su se u kontekstu mogućeg podizanja optužnica pošto je Tači pokrenuo ozbiljnu političku inicijativu usmerenu ka ukidanju Specijalnog suda za zločine tzv. OVK.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    29. jun 2020 | 11:39

    To su igre kao sa Haradinajem, hteli su samo da podnese ostavku i nikom ništa...znaju oni za sve njihove zločine i nisu ih hapsili,čak ih štite kao teroristu šta je pod zaštitom u nemačkoj, a minirao autobus pun Srba i nemci ga sad štite...toliko o pravdi "zapada", gledaju samo svoj korist...

  • Olivera

    29. jun 2020 | 11:16

    Zlocinac

  • Lazar

    29. jun 2020 | 11:10

    Mogu da zamislim kako će izgledati to njegovo obraćanje. Puno laži i propagande. I sve će navalilti na Srbe. Srbi za sve zločine krivi a oni vodili pošten rat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA