• 0

RIK zbog preventive prelazi na elektronske sednice

Taj model održavanja elektronske sednice je preuzet od drugih državnih organa

  • 0
IZBORI IZLAZNOST RIK

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević danas je usled aktuelnog pogoršanja epidemiološke situacije predložio dopunu poslovnika RIK-a koja podrazumeva odžavanje elektronske sednice, što je i usvojeno.

Taj model održavanja elektronske sednice je, kako je dodao Dimitrijević, preuzet od drugih državnih organa i uspešan je i uz sve bi preventivno uticao da ne dođe do toga da se članovi RIK-a zaraze.

Većinom glasova članova RIK-a predlog je usvojen, a pre toga na kritike zamenice predsenika komisije Željke Radete, Dimitrijević je rekao da konačni rezultati izbora sigurno neće biti utvrđeni elektronskim putem.

Radeta je zatražila i da se jasno kaže da li je tačno da je sedam članova RIK-a pozitivno, kako pišu mediji i dodala da je važno da se demantuje ta informacija ako nije tačna i da jedino zna da se koleginica Biljana Krasić testirala nakon što je dva dana imala temperaturu, te da nije pozitivna.

Dimitrijević je rekao da informacija o pozitivnim članovima komisije nije potekla iz RIK-a i da komisiji niko nije dostavio nikakve rezultate.

RIK prva sednica, Srbija, Izbori, Glasanje, 2020

Dimitrijević je rekao da informacija o pozitivnim članovima komisije nije potekla iz RIK-a i da komisiji niko nije dostavio nikakve rezultate - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Nemamo zvanično obavestenje da li je neko pozitivan, temperatura članova je njihovo lično pravo da li će saopštiti ili ne - rekao je Dimitrijević.

Članovi RIK razmatrali su i prigovor birača Saše Radulovića protiv rešenja o ponavljanju glasanja i povrede izbornog prava u toku izbora ...

Prema rečima Dimitrijevića, prigovor se podnosi u roku od 24 sata i istekao je 27. juna tako da su ga članovi RIK odbacili kao neblagovremen.

Na sednici je bilo reči i o biračkim odborima za ponovljeno glasanje 1. jula, kao i o odluci o nadoknadi troškova za ponovljeno glasanje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima