Šib: Od nove Vlade očekujem novi zamah Srbije ka Evropskoj uniji

Prema njegovim rečima, tempo u procesu evropskih integracija zavisi od napretka u oblastima vladavine prava, medijskih sloboda i reforme pravosuđa

  • 0
Tomas Šib Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Datum članstva Srbije u EU zavisi od tempa reformi i napretka, izjavio je danas nemački ambasador Tomas Šib i izrazio nadu da će u julu biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine.

Šib je tokom vebinara "Od Hrvatske do Nemačke - Predsedavanja Saveta EU: priprema za post-pandemijsku EU" kazao da je teško govoriti o konkretnim datumima za prijem u EU jer je, kako naglasio, to proces koji zavisi od onoga što zemlja članica uradi u pristupnom procesu.

Takođe, dodao je da se nada da će uslediti "novi zamah u procesu evropskih integracija Srbije u drugoj polovini godine".

Prema njegovim rečima, tempo u procesu evropskih integracija zavisi od napretka u oblastima vladavine prava, medijskih sloboda i reforme pravosuđa.

- Uveren sam da će nova Vlada Srbije, sa snažnim mandatom koji je dobijen na izborima, kreirati tu brzinu - istakao je Šib.

Izrazio je uverenje da će biti otvaranja novih poglavlja, kao i međuvladinih konferencija tokom nemačkog predsedavanja.

- Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i podrazumeva da će biti deo EU - kazao je Šib i dodao da bez obzira što se Unija suočava sa mnogim kompleksnim pitanjima, to ne znači da će region biti zaboravljen.

Podsetio je da se Nemačka snažno zalaže za politiku proširenja EU.

Govoreći o krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, Šib je kazao da se još uvek ne nazire kraj i da je za prevazilaženje te krize potrebna solidarnost, spremnost na kompromise, pragmatizam i međunarodna saradnja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA