≫ 

Tači najavio ostavku u slučaju da se potvrdi optužnica u Hagu

Specijalno tužilaštvo suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova predalo je veću ovog tribunala predlog optužnice

  • 17
Hašim Tači

Foto: Tanjug/AP

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da će podneti ostavku ukoliko Specijalni sud za zločine OVK potvrdi optužnicu, čiji je nacrt načinilo tužilaštvo tog suda.

- Sledećih dana, konsultovaću se sa političkim liderima oko narednih koraka. Uveravam vas još jednom, neću se suočavati sa pravdom iz ove kancelarije. Ukoliko optužnica bude potvrđena, odmah ću podneti ostavku - rekao je Tači, a prenosi RTS.

Tači je pred medije izašao sa nekoliko dana zakašnjenja i posle razgovora sa albanskim premijerom Edijem Ramom, koji je optužnice protiv čelnika Demokratske partije Kosova nazvao "delom šireg plana napada na Kosovo i Albance".

Specijalno tužilaštvo suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova predalo je veću ovog tribunala predlog optužnice, kojim se nekadašnji politički lider OVK Hašim Tači i šef njegove tajne policije Kadri Veselji terete za ubistvo 100 osoba, kao i za niz drugih nedela.

Iako detalji ove optužnice nisu obelodanjeni, još krajem 2017. godine bilo je jasno da je tužilaštvo novog suda sa sedištem u Hagu pokrenulo istragu protiv političkog lidera OVK i komandanta tajne policije, ali bez objavljivanja bilo kakvih detalja te istrage.

Istraga protiv Veseljija se vodila zbog odgovornosti koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK-a, obaveštajne službe OVK, a imena dvojice lidera OVK pojavila su se u kontekstu mogućeg podizanja optužnica pošto je Tači pokrenuo ozbiljnu političku inicijativu usmerenu ka ukidanju Specijalnog suda za zločine OVK.

Video: Tači: Ako se potvrdi optužnica, podnosim ostavku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Izjava Tacija

    29. jun 2020 | 21:31

    Da vratim vrijeme isto bi uradio za Kosovo.

  • ZockyVienna

    29. jun 2020 | 21:53

    Naravno da ce dati ostavku posto ce dozivotno da bude gde i pripada ( zatvor breee!!!)

  • Nema

    29. jun 2020 | 20:34

    Nista od ta posla,samo foliraju i kuju planove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA