≫ 

Srbija glasala, drugi put: Na 234 biračka mesta 1. jula ponovljeni izbori

Kao i 21. juna, glasalo se za lokalne skupštine i republički parlament, a birališta su bila otvorena od 7 do 20 sati

  • 7
Bec, glasanje, izbori, Srbija 2020

Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Na 234 birališta u Srbiji 1. jula ponovljeno je glasanje, a na birališta su izašli građani u opštinama i gradovima gde su se na pojedinim biračkim mestima izbori ponavljali.

Kao i 21. juna, i danas se glasalo za lokalne skupštine i republički parlament, a birališta su bila otvorena do 20 sati.

 

Birališta zatvorena u 20 časova, u 23 časa saopšteni prvipreliminarni rezultati

 

Birališta su zatvorena u 20 časova, a prve prvi preliminarni rezultati saopšteni su oko 23 časa. Sa svojim podacima izašao je predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić, koji je rekao da je SNS na osnovu obrađenih 221 od 234 biračkih mesta na kojima je ponovljeno glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji odnela ubedljivu pobedu sa 60,2 odsto osvojenih glasova.

On je na konferenciji za novinare saopštio da je SPS osvojila 11 odsto, a da je SPAS dobio "nešto manje", a POKS nešto više glasova u odnosu na izbore održane 21. juna. Lista Muamera Zukorlića dobila je 4,7 odsto glasova, a Glišić je objasnio da je bilo i više biračkih mesta u Sandžaku na kojima su se ponavljali izbori.

 

U Šapcu do 18 časova izlaznost 23,5 %

 

Na pet birališta u Šapcu, gde su ponovljeni republički izbori, do 18 časova glasalo je 23,5 posto građana.

Glasanje, izbori, Srbija 2020

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Da glasa na ovim mestima moglo je 8.185 građana, od ukupno 103.000 upisanih u birački spisak. Glasanje je proteklo mirno, uz poštovanje naloženih epidemioloških mera. 

U Zrenjaninu do 18 časova izašlo oko 12 % birača

 

Na ponovljenim republičkim izborima u odnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš" u Zrenjaninu od ukupno 1649 glasača, do 18 časova izašlo je 189, što je oko 12 posto, slično kao i na izborima za pokrajinsku skupštinu, na izbornom mestu u Mesnoj zajednici Dositej Obradović u Zrenjaninu, gde je od 1516 upisanih, glasalo 177 birača, a taj trend je i na glasačkom mestu u osnovnoj školi "Jovan Cvijić" u Zrenjaninu.

Najbolja izlaznost bila je u mestu Tomaševac, na glasačkom mestu broj 28, gde je od 1178 upisanih, na ponovljeno glasanje došlo 380 birača, što je 30 posto, dok je u selu Lazarevo, izlaznost bila 20 procenata.

Izlaznost u Loznici do 18 časova od 14 do 17,9 odsto

 

Najveći odziv birača u lozničkom kraju, gde su parlamentarni izvori poništeni na četiri mesta, je u Osnovnoj muzičkoj školi, gde je glasalo 17,9 odsto upisanih u biračke spiskove.

U selu Bradić, u prigradskom naselju Klupci, kao i u OŠ „Vuk Karadžić“, do 18 časova izašlo je oko 14 odsto birača.

Glasanje, izbori, Srbija

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Novosađani ponovo glasaju na sedam biračkih mesta

 

Na području Grada Novog Sada ponovljeni izbori održavaju se danas na ukupno sedam biračkih mesta, od kojih na pet građani glasaju za izbor poslaniha u republičkom parlamentu dok se na dva ponovo izjašnjavaju o budućim predstavnicima u Skupštini AP Vojvodine.

Pokrajinski izbori ponovljeni su na ukupno 23 biračka mesta u Vojvodini, među kojima su i ona novosadska, u OŠ "Žarko Zrenjanin" i u OŠ "22. avgust" u Mesnoj zajednici Bukovac. Na ta dva biračka mesta ukupno je upisano 25.389 birača.

Ponovljeni republički izbori na području Novog Sada organizovani su na dva biračka mesta u Školi "Bogdan Šuput" na Detelinari i na po jednom u MZ Vidovdansko naselje, OŠ "Kosta Trifković" i u OŠ "Đura Jakšić" U Kaću.

Prema nezvaničnim informacijama, na novosadskim biralištima nije bilo bitnijih problema prilikom glasanja.

Glasanje, izbori, Srbija

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

U Subotici do 14 časova glasalo 11 %

 

Na četiri biračka mesta u Subotici na kojima će danas je ponovljeno glasanje, zbog, kako se navodi, tehničkih nepravilnosti..

Ponavljanje glasanja za pokrajinske liste je na biračkom mestu 32 u OŠ "Matko Vuković - mala škola", a za republičke na biračkim mestoma u MZ "Zorka" ambulanta, OŠ "Vuk Karadžić" na Rati i OŠ "Hunjadi Janoš" u Čantaviru.

Po nezvaničnim podacima, do 14 časova svoje biračko pravo iskoristilo je oko 11 odsto građana.

IZBORI BIRALISTA ZATVARANJE

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Stanovnici Surdulice u velikom broju na ponovljeno glasanje

 

U Surdulici su izbori ponovljeni na četiri biračka mesta na kojima ukupno glasa oko hiljadu birača. Prema rečima Aleksandra Kusakovića člana Opštinske izborne komisije do 13 sati ukupna izlaznost na ova četiri biračka mesta je 24,75 posto.

U Loznici mala izlaznost

 

U lozničkom kraju danas se, ponovo, glasa za parlamentarnu poslaničku listu u Osnovnoj školi "Dositej Obradović" Klupci, OŠ "Vuk Karadžić“" u Loznici, Osnovnoj muzičkoj školi "Vuk Karadžić" u Loznici i u selu Bradić.

U Klupcima do 14 časova, na jednom od pet biračkih mesta u tom naselju, gde se samo ponavljaju izbori, do 14 časova, glasalo je oko osam odsto birača, dok ih je 21 juna bilo oko 50 odsto od broja upisanih.

IZBORI BIRALISTA ZATVARANJE

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Glasajnje u 4 izborne jedinice u Jagodini

 

Ponovljeni parlamentarni izbori organizovani su u četiri izborne jedinice u Jagodini i rekovačkom selu Motrić, izborna jedinica 19.

Pravo glasa u Jagodini ima 4.329 birača, a mogu da ga ostvare u izbornoj jedinici 56 u selu Bukovče, 64 u zgradi Filijale Nacionalne službe zapošljavanja, 65 u zgradi Katastra i u izbornoj jedinici 81 u OŠ "Goran Ostojić".

Radno telo u Jagodini ne beleži izlaznost, dok je u Motriću od 143 glasača do 14 sati na biralište izašlo samo 14 birača.

Do 13 časova u Beogradu izašlo 10,6 % građana

 

Prema podacima Centra za praćenje izbora i izbornih procedura, izlaznost do 14h, na ponovljenim biračkim mestima u gradu Beogradu – iznosi 10,6 %.

U Malom Iđošu do 13 časova izlaznost 22 %

 

Zbog uočenih nepravilnosti na dva biračka mesta u Malom Iđošu ponavljaju izbori za novi saziv republičkog parlamenta.

Republički poslanici ponovo će se biraju na biračkom mestu broj 1, u prostorijama Reonskog doma, kao i na biračkom mestu broj 22 u mesnoj zajednici.

Prema podacima izborne komisije, do 13 časova na birališta je izašlu u proseku 22 odsto birača.

Glasanje, izbori

U Sremskoj Mitrovici izbori se ponavljaju na četiri izborna mesta - Foto: RINA.rs

U Sremskoj Mitrovici do 13 časova izlanost preko 17 %

 

U Sremskoj Mitrovici izbori se ponavljaju na četiri izborna mesta, od kojih na republičkim izborima ima 4.537 upisanih birača i na biračkom mestu u Čalmi gde se ponavljaju za pokrajinske poslanike, gde pravo glasa ima 1.215 birača.

Kako kaže Miroslav Jokić koordinator radnog tela za republičke i pokrajinske izbore u Sremskoj Mitrovici izbori se ponavljaju zbog grešaka u zapisniku biračkih odbora na sva četiri biračka mesta, a do 13 časova izlaznost je preko 17,01 odsto.

Glasanje, izbori, Srbija 2020

U Paraćinu su sva birališta otvorena na vreme i glasanje protiče bez značajnijih problema - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U Paraćinu do do 12 sati na većini mesta izlaznost preko 15 %

 

U Paraćinu se danas održava ponovljeno glasanje samo za lokalne izbore na tri biračka mesta, u gradu na biračkom mestu broj 11 u MZ "Centar" i u selima Busilovac i Šavac.

Sva birališta otvorena su na vreme i glasanje protiče bez značajnijih problema, a mogućnost da ukaže poverenje jednoj od devet izbornih lista za odbornike u lokalnoj Skupštini ima 1.864 birača. Do 12 sati, prema podacima Opštinske izborne komisije, najveći odziv bio je u Busilovcu, gde je glasalo 23,12 odsto birača, zatim na biračkom mestu Centar 3, na kom je izlaznost bila 19,55 odsto, dok je u Busilovcu do podne glasalo 16,72 odsto.

Izbori, Srbija, 2020, glasanje

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Do 12 sati izlaznost u Beogradu 8,25 %

 

Prema podacima Centra za praćenje izbora i izbornih procedura, izlaznost do 12h, na ponovljenim biračkim mestima u gradu Beogradu - iznosi 8,25 %.

Na biračkim mestima je uočeno je nekoliko nepravilnosti koje su odmah prijavljene, ali kako je navedeno, on ne utiču na regulatnost izbornog procesa.

Na ovim, ponovljenim izborima, pravo glasa ima ukupno 202.924 birača, i pravo je pitanje da li će oni moći da promene aktuelnu situaciju kada je reč o već poznatim rezultatima, i raspodeli poslaničkih mandata.

Za sada, situacija je takva da sasvim sigurno u parlament ulaze SNS sa svojom kolicijom, koja je osvojila 60,68 odsto (189 mandata), SPS-JS sa 10,35 osto (32 mandata) i SPS sa 3,86 odsto (12 mandata).

Takođe, poslanike će imati i manjinske liste: SVM (9), Muamer Zukorlić (3), SDA Sandžaka (2) i Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina (3).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA