• 0

Šta se dešava ako izlazite na ponovljene izbore, a nemate masku sa sobom

S obzirom da je pandemija korona virusa još aktuelna, a poslednjih dana epidemiološka situacija je i pogoršana mere koje su važile na izborima u nedelju, 21. juna, važe i danas

  • 0
Srbija, Izbori 2020, glasanje

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Na 234 biračka mesta širom Srbije danas će biti ponovljeno glasanje, a pravo glasa imaće 203.012 birača.

Glasanje će biti ponovljeno na pojedinim biračkim mestima u nekoliko beogradskih opština - Vračaru, Zemunu, Novom Beogradu, Obrenovcu, Rakovici, Čukarici, kao i u Subotici, Novom Sadu, Bačkoj Topoli, Zrenjaninu, Sečnju, Alibunaru, Beloj Crkvi, Vršcu, Požarevcu, Beočinu, Inđiji, Loznici, Šapcu, Ljuboviji, Valjevu...

Kako je ranije saopštio RIK, štampaće se ukupno 204.027 glasačkih lističa za 203.012 birača, što je konačan broj uz obaveznu rezervu od 0,5 odsto.

Od 21 liste koje su se prijavile za izbore, mandate su do sada osvojile koalicije oko SNS i SPS i lista SPAS Aleksandra Šapića, kao i četiri manjinske partije.

Koalicija za kraljevinu Srbiju dobila je podršku 83.237 glasača - 2,63 odsto, i time je najbiliža cenzusu, a posle njih slede Suverenisti sa 2,32 odsto glasova i Metla 2020 sa 2,25.

U AP Vojvodini glasaće se ponovo na 23 biračka mesta.

Izbori, Srbija, 2020, glasanje

S obzirom da je pandemija korona virusa još aktuelna, a poslednjih dana epidemiološka situacija je i pogoršana mere koje su važile na izborima u nedelju, 21. juna, važe i danas - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kada je reč o Šapcu, Upravni sud je nedavno objavio da je doneo odluku po kojoj će izbori u Šapcu biti ponovljeni na 27 biračkih mesta, međutim, Gradska izborna komisija, kako su naveli iz gradskog odbora SNS, nije raspisala ponovne izbore za odbornike Skupštine grada.

Naprednjaci iz Šapca podsećaju da je GIK dužan da preduzme izbornu radnju odnosno da raspiše ponovne izbore na biračkim mestima na kojima se glasanje ponavlja u skladu sa odlukom Upravnog suda.

Zaštita na biralištima: Maske i dalje obavezne

S obzirom da je pandemija korona virusa još aktuelna, a poslednjih dana epidemiološka situacija je i pogoršana mere koje su važile na izborima u nedelju, 21. juna, važe i danas.

Biračima se preporučuje nošenje zaštitne maske na biračkim mestima, a za sve one koji na glasanje dođu na isto maske su obezbežene. Fizička distanca između birača i članova biračkih odbora treba da bude i dalje najmanje jedan metar, a maska se skida samo radi utvrđivanja identiteta - na kratko.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima