≫ 

Ovako izgledaju novi dronovi Vojske Srbije: Precizni i nečujni, uništavaju cilj na 9 km

Prikazu na vojnom aerodromu u Batajnici prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

  • 12

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje prikazu novih bespilotnih letilica CH-92A Vojske Srbije, na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Predsednika je Nenad Miloradović, v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse upoznao sa karakteristikama novog sistema, a Vučića je posebno interesovalo sa koje daljine CH-92A može lansirati rakete na neprijatelja, i dokle se stiglo sa razvojem domaćeg "Pegaza".

Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predstavili su predsedniku Vučiću novi sistem - šest letelica, sa po dve rakete, koje, kako su rekli, mogu da unište i teže oklopno vozilo.

Veoma su precizne i nečujne, a pokrivaju funkciju izviđanja danju i noću.

Bespilotna letelica ima akcioni radijus veći od 250 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat.

Nabavkom kineskih izviđačko-borbenih bespilotnih letelica CH-92A, Srbija postaje prvi korisnik ovakvih vazduhoplova u regionu. To neće biti samo prva borbena BPL u Vojsci Srbije već i prvi srednji daljinski pilotiran vazduhoplov u VS koja je do sada, počevši od 2008. godine koristila samo mini bespilotne izviđačke letelice (izraelski Orbiter).

VS dobija sasvim novu klasu vazduhoplova, sasvim nove mogućnosti i sposobnosti, ali je još važnije da je u saradnji sa NR Kinom po pitanju bespilotnih letelica akcenat stavljen na transfer tehnologije koja će se primeniti na domaću bespilotnu letelicu Pegaz koja će takođe postati izviđačko-borbena.

Video: Mašine zamenjuju saobraćajce: Pogledajte kako dron hvata prestupnike u vožnji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    4. jul 2020 | 11:11

    Kojom brzinom lete tandrdzet avioni za zaprasivanje komaraca i na kojoj visini, pa Vi sami procenite faktor uspesnosti ovih dronova koji po karakteristikama kako se meni cini sluze za suzbijanje demonstracija (suzavac, dim. bombone).

  • Nikola

    4. jul 2020 | 10:43

    Svaka čast! E da smo ih imali na Košarama! Trebaju nam ŠTO VIŠE ovakvih i sličnih bespilotnih letelica a i sa sto vecim dometom (500km) ali nase proizvodnje a i vozila pouput malog a i "velikog" Miloša! Samo treba povesti računa o "ometanju" jer tada su letelice bezvredne! Takodje nasoj pesadiji i specijalnim jedinicam bi bio od velike koristi mala letelica poput kanikaze "kalasnjikov"!

  • Igi

    4. jul 2020 | 10:05

    Snimaju koronu iz vazduha😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA