• 3

Dačić: Srbija se nikome neće izvinjavati što je osudila krivce

Dačić je istakao da je apsolutno neprihvatljivo mešanje u rad pravosudnih organa, a posebno u postupke koji se tiču ratnih zločina

  • 3
SRBIJA KORONA VANREDNO STANJE

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je apsolutno neprihvatljivo i van svake diplomatske prakse da se nota Ministarstva spoljnih poslova BiH, datirana na ponedeljak, upućena MSP-u Srbije, objavi u medijima, a da se tek nakon toga dostavi Beogradu i to slanjem putem mejla i dodao da se Srbija nikome neće izvinjavati što je osudila one koji su ubijali Srbe.

On je to rekao povodom protestne note koju je Beogradu uputila ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković zbog presude kojom je bivši komandant tzv. Armije BiH Husein Mujanović osuđen na 10 godina zatvora za ratni zločin počinjen nad Srbima.

Nakon toga predsedavajući Predsedništa Šefik Džaferović pozvao je na razgovor ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Ðorđevića, a Turković ambasadorku BiH Aidu Smajuć na konsultacije u Sarajevo.

- Pošto je MSP Srbije od strane ambasadorke Aide Smajić obavešteno da je pozvana na konsultacije u Sarajevo, kao reakciju na takav postupak pozvao sam ambasadora Srbije u BIH Aleksandra Ðorđevica na hitne konsultacije u Beograd. Zbog toga neće niti u mogucnosti da se odazove pozivu na sastanak kod Šefika Dzaferovica, i vratiće se u Sarajevo tek pošto se ambasadorka BIH vrati u Beograd - rekao je Dačić agenciji Tanjug.

Dačić je istakao da je apsolutno neprihvatljivo mešanje u rad pravosudnih organa, a posebno u postupke koji se tiču ratnih zločina, koji su univerzalnog karaktera i gde svaka žrtva zaslužuje da počinioci budu izvedeni pred lice pravde i kažnjeni za počinjena dela.

KATAR POMOĆ AVION AVION SA HUMANITARNOM POMOĆI IZ KATARA

Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Postavljam pitanje da li su zločini počinjeni nad Srbima manje važni i da li treba da ostanu nekažnjeni? Borba protiv nekaznjivosti zločina je jedno od temeljnih načela savremenog pravnog poretka i vladavine prava. Zašto onda BIH, ako kaže da je to pitanje u njihovoj nadleznosti, nije do sada procesuirala Huseina Mujanovica za zločine nad Srbima u Sarajevu, koji je bio upravnik logora u Hrasnici, koji je protivzakonito zatvorio 30 Srba civila, koji su svirepo mučeni i više njih ubijeni? - zapitao se Dačić.

Kako je dodao jedino rasvetljavanjem svih zločina počinjenih tokom oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije i procesuiranjem pocinilaca može se ostvariti trajno pomirenje.

Prema njegovim rečima, Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, potpuno je u skladu sa međunarodnim pravom, praksom i običajima u savremenim drzavama, i u Srbiji nije suđeno samo za zločine protiv Srba, već i protiv Hrvata i Muslimana, zbog čega odbijamo tvrdnju iz Sarajeva da je reč o pravno-politickom instrumentu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rrr

    ahhhh da zaboravio kod vas na istoku je totalna cenzura

  • Bili Piton

    Mnogo imamo ratnih zlocinaca,ne mogu vise ni svi svetski sudovi da ih popamte i procesuiraju.

  • Цобер РС

    Тако је дачићу.срби несмију се извињавати никад и никоме.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima