U nedelju očekujemo nastavak dijaloga, ali ne i presudni dogovor: Stano o sastanku Vučića i Hotija

Nastavak dijaloga na najvišem političkom nivou između Beograda i Prištine očekuje se da počne u nedelju 12. jula, oko 10 časova ujutru

  • 3
Peter Stano Printskrin: Youtube/EU Debates

Portparol EU Peter Stano kaže da EU od sastanaka 12. jula u Briselu očekuje da to bude nastavak procesa dijaloga Beograd i Prištine, ali da nema očivanja da će doći do nekog presudno važnog dogovora.

- Ovo neće biti jedan od događaja koji će rezultirati nekim presudnim dogovorom. Ovo je nastavak dijaloga i procesa kome je cilj rad na sveobuhvatnom pravno obavezujućem dogovoru između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa - kaže Stano.

Peter Stano je, govoreći o planovima za sastanak presednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Avdulaha Hotija, koji je EU zakazala za nedelju 12. jula u Briselu, naglasio da su "očekivanja visoka" u smislu ponovnog pokretanja procesa koji je u blokadi od novembra 2018. godine.

- Status quo koji podrazumeva blokadu dijaloga nije održiv i dobro je što postoji dogovor obe strane da dođu u Brisel i nastave razgovore - navodi Stano.

Upitan da li će EU kao posrednik u dijalogu uticati na mogućne teme razgovora i konkretno odbacivanje mogućnosti promene granica kao dela mogućeg rešanja, Stano kaže da je EU tu da "olakša dijalog, a ne da nameće svoje stavove".

Srbija, Kosovo, zastave Stano podseća da je evropska budućnost za Beograd i Prištinu moguća samo kroz dijalog kome posreduje EU - Foto ilustracija: Shutterstock

Istovremno, podseća da je evropska budućnost za Beograd i Prištinu moguća samo kroz dijalog kome posreduje EU.

- Nije na nama da im nametnemo nešto, već da im pomognemo da nađu način kako da dođu do normalizacije odnose važne kako za regionalnu stabilnost tako i za proces pristupanja obe strane u EU - zaključuje Stano.

U Briselu navode i to da prostesi koji se događaju u Beogradu, ali i širom Srbije, nisu u vezi sa dijalogom zakazanim u Briselu i da se planovi za nastavak razgovora ne menjaju.

Predsednik Srbije Alkesandar Vučić trebalo bi u subotu 11. jula u Briselu da prisustvuje radnoj večeri koju za učesnike dijaloga Beograda i Prištine i EU pregovarače organizuje predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Nastavak dijaloga na najvišem političkom nivou između Beograda i Prištine očekuje se da počne u nedelju 12. jula, oko 10 časova ujutru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    9. jul 2020 | 15:12

    Ko predstavlja nas? Ko predstavlja njih? Da li ste sigurni da je sve po zakonu?

  • Djekna

    9. jul 2020 | 15:22

    Nema predaje

  • Romano chavo

    9. jul 2020 | 15:17

    Nece nikad nista biti. Śipci nece pregovore oni zele Samo kako oni kazu. Znaci nista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA