• 4
 ≫ 

Poznat samo predlog optužnice: Za šta se Tači tereti ostaje nepoznanica do oktobra

 ≫ 

Za sada se jedino zna da predlog optužnice Tačija tereti za niz ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji, uključujući i ubistvo 100 lica

 • 4
Hashim Thaci, Hašim Tači

Foto: Tanjug/AP

Šest sati je juče u haškom specijalizovanom tužilaštvu trajalo saslušanje predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija. Ostalo je nepoznato ne samo na koja pitanja je odgovarao, već i sadržaj predloga optužnice. Advokat Branislav Tapušković nekadašnji "prijatelj suda" u Haškom tribunalu, slaže se sa ocenama da to nećemo saznati do oktobra, kada bi sudija za prethodni postupak trebalo da odluči da li će optužnica biti potvrđena.

Advokat Branislav Tapušković navodi za RTS da je nejasan razlog odlaska predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija u Haški tribunal, jer optužnica protiv njega još nije potvrđena.

Za sada se jedino zna da predlog optužnice Tačija tereti za niz ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji, uključujući i ubistvo 100 lica.

- Nikako da saznamo zašta je on optužen i nećemo skoro to ni saznati. Po onome što sam u vestima juče i jutros čuo - Hašim Tači je tamo otišao i rekao je da je juče bio razgovor samo između njegovih branilaca i predistražitelja oko tehničkih pitanja. Tako će se to i završiti. Mi ovoga puta sasvim sigurno nećemo saznati ništa o optužbama koje se odnose na njega - ocenjuje Tapušković.

Navodi da se prvo čulo da Tači samoinicijativno odlazi u Hag, pa da ide na poziv tužioca, a onda da ga pozivaju iz suda.

Hashim Thaci, Hašim Tači

Hašim Tači juče ispred suda u Hagu - Foto: Tanjug/AP

- Međutim, to je sve bilo apsolutno nelogično, jer optužnica nije stupila na pravnu snagu. On bi sledeći put trebalo da ode onda, ako zaista bude optužen, što nećemo saznati sasvim sigurno, kako je prognozirano i od mnogih stručnjaka, pre oktobra do kada treba da odluči sudija za prethodni postupak - objašnjava Tapušković.

Kako kaže, izvesno je da je Hašim Tači u Hag otišao na razgovore tehničke prirode.

- On je još uvek neko ko obavlja dužnost kosovskog predsednika i uveren sam da će se sve učiniti da se u narednim razgovorima koji se tiču sudbine Kosova, on vodi glavnu reč - navodi Tapušković.

Najs nije dostavio dokaze za zločine u Žutoj kući

 

Na pitanje koliko je etički da Džefri Najs, koji je bio haški tužilac, sada bude advokat Hašima Tačija, Tapušković navodi da nije neobično da neko ko je bio tužilac jednog dana postane advokat.

Žuta kuća, trgovina organima, selo Ribe, Burel, Albanija

"Žuta kuća" - Foto: Profimedia/AFP

- Tri godine sam se ja sudarao sa njim u Haškom sudu tokom suđenja Slobodanu Miloševiću. Ali, raditi u jednom krivično-pravnom slučaju gde su postajali određeni dokazi u jednom momentu kao tužilac, a sad je moguće da će na osnovu tih istih dokaza raditi kao branilac je nešto što je nezapamćeno, to je nešto što se apsolutno kosi sa svim principima, to ne bi smelo da se dogodi - ocenjuje Tapušković.

Kako kaže, u tom predmetu postajali su neoborivi dokazi kakvi su se zločini u Žutoj kući događali.

- Džefri Najs je bio dužan da nama prijateljima suda kao i samom optuženome dostavi sve optužujuće i sve oslobađajuće dokaze. Međutim, on je teško povredio pravila koja su važila pred tim sudom i nije ta dokumenta koja su neoborivo dokazivala da je ta Žuta kuća postojala sa svim svojim zločinima nama dostavio - ocenjuje Tapučković.

Dodaje da se naknadno utvrdilo da je Dik Marti potegao to pitanje i došao uHaški tribunal da uzme te dokaze i da su ti dokazi uništeni, međutim, kako kaže gost Jutarnjeg dnevnika, ti dokazi nisu uništeni već su sklonjeni i ako bude zatrebalo nekad nekome, oni će se pojaviti

- To njegovo ponašanje samo po sebi već u najvećoj mogućoj meri kompromituje ga i kao tužioca, a sad će tu svoju ulogu da iskoristi u odbrani onoga koji je trebao da odgovara ili da bar bude optužen - ističe Tapušković.

"Tači razgovara o statusu radi nastavka pregovora"

 

Branislav Tapušković smatra da Tači u Hagu vodi razgovore tehničke prirode, sa krajnjim ciljem da učestuje u pregovorima između Beograda i Prištine.

On je u izjavi Tanjugu bio izričit da Tači sa tužilaštvom nema šta da pregovara i razgovara, jer je optužnica podignuta i čeka se njena potvrda, dok će sa sudom, kako je naveo, imati šta da razgovara ako ta optužnica bude potvrđena.

Video: Advokat Tapušković: Tači u Hagu razgovara o statusu radi nastavka pregovora Beograda i Prištine

Očigledno je, smatra Tapušković, da je Tači iz potpuno drugih razloga otišao sam u Hag, verovatno da bi izgladio probleme oko svog statusa.

- Otišao je sa autoritetom predsednika Kosova i tako se tamo i ponaša. Mora nekako da se preko tehničkih razgovora izgladi mogućnost da on učestvuje u pregovorima (Beograda i Prištine) i po meni to je jedini cilj i ništa drugo - naveo je Tapušković.

Upitan da li kao predsednik Tači ima imunitet od suđenja, Tapušković kaže da o tome ne želi da diskutuje pre nego što "dobijemo optužnicu".

Misli da je sve povezano sa Tačijevim aktivnostima koje se tiču postojanja toga suda i podseća da je taj sud osnovao tzv, parlament Kosova, po zakonima i ustavu tzv. Kosova, te da je iz bezbednosnih razloga njegovo sedište izmešteno u Hag.

- U zadnje vreme, a zato je i tužilac požurio sa objavom da je podigao optužnicu, Tači vodi veliku inicijativu da ukine taj zakon (o osnivanju Specijalizvoanih veća i tužilaštva Kosova) i ja sam negde u uverenju da će do oktobra (do roka za potvrđivanje- 24. oktobar) možda to i učiniti - naveo je advokat.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • nikolas

  14. jul 2020 | 12:35

  NACISTICKA FARSA!!!

  8
  0

  Podelite komentar

 • Драган

  14. jul 2020 | 12:26

  Познате су методе рада хашког трибунала .Наћи ће триста изговора да не иду ефективно на праве доказе и чињенице и да то временски траје док не изгуби сваку вредност .Хашки трибунал је трибунал да осуђује Србе и ослобађа све остале .То је показало досадашње искуство . Нема илузија .Треба малтретирати Србе .

  7
  1

  Podelite komentar

 • W

  14. jul 2020 | 12:22

  Kakva FARSA! :(

  7
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok