• 1

Tači se danas vraća iz Haga, advokati poručuju: Nejasno u kom fotmatu je sud sproveo saslušanje

Hašim Tači je u četvrtak uveče, nakon saslušanja u Hagu, negirao ratne zločine

  • 1
Hashim Thaci, Hašim Tači

Foto: Tanjug/AP

Posle četvorodnevnog saslušavanja u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači trebalo bi danas da se vrati na KiM.

Kako prenose prištinski mediji, očekuje se da će Tači po povratku izneti više detalja o svom iskazu u Hagu i tome šta su ga tužioci pitali, prenosi portal Kosovo online.

Tači je u četvrtak uveče, nakon saslušavanja u Hagu, negirao ratne zločine.

Advokat Goran Petronijević izjavio je danas da je potpuno nejasno u kom formatu je Specijalno tužilaštvo sprovelo saslušanje Hašima Tačija, da li je optužnica vraćena na dopunu ili se on uopšte nije izjašnjavao po navodima optužnice, već je u Hag išao da pravi dogovor sa tužilaštvom.

On je za portal Kosovo online rekao da je Tači trebalo da bude saslušan pre podnošenja optužnice ili ukoliko je sudija za prethodni postupak našao da optužnica ne sadrži sve elemente koji su bitni za donošenje odluke o potvrđivanju onda vratio tu optužnicu tužilaštvu sa nalogom da se sprovedu neke radnje i prikupe neki dokazi.

Goran Petronijević advokat

Advokat Goran Petronijević - Foto: Medija centar Beograd

- U svim drugim situacijama potpuno je nejasno koja je to procesna radnja u ovoj fazi postupka koju tužilaštvo sprovodi, kada je optužnica na potvrđivanju - rekao je Petronijević i dodao da bi jedna od mogućih pretpostavku mogla da bude da to zapravo nije bilo izjašnjavanje po optužnici.

Petronijević kaže da se ne zna da li se on uopšte izjašnjavao po navodima optužnice, ili je to možda bila neka vrsta dogovora između tužilaštva i Tačija u vezi njegovih napora da prekine misiju Euleksa i na taj način znatno opstruira rad suda.

- Ukoliko je u pitanju njegov dogovor sa tužilaštvom, oko produžetka misije Euleksa na Kosovu i oročavanje najmanje na onoliko koliko sud bude radio, što bi bilo logično, onda u tom slučaju postoji prostor za drugu pretpostavku, a to je da je Tači sa tužilaštvom pravio neki dil. A taj dil bi trebalo da bude - da, ja ću učiniti sve da se produži misija Euleksa, ali očekujem određene beneficije - rekao je Petronijević.

Žuta kuća, trgovina organima, selo Ribe, Burel, Albanija

Tzv. Žuta kuća - Foto: Profimedia/AFP

On dodaje i da je odlazak Tačija u Hag u stvari jedna vrsta izdaje njegovih saboraca.

- To što je on izjavio da nije pitan o Žutoj kući ide u korist pretpostavci da se on nije ni izjašnjavao o tačkama koje su sadržane u optužnici. Jer, gotovo je nemoguće da ako je sveobuhvatno ispitivan, da se posle onakvog izveštaja Dika Martija ne traži od njega da se izjasni makar šta zna o tome - rekao je Petronijević.

Prema njegovim rečima, bez Euleksa taj sud ne može da funkcioniše, jer Euleks ima ulogu da štiti svedoke, da ih dovodi, da uručuje pozive, prikuplja dokaze, a sud je koncipiran tako da je Euleks pomoćni organ suda u postupcima na terenu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok