≫ 

Delegacija Beograda putuje u Brisel: Nastavak dijaloga, u fokusu ZSO i nestala lica

Kao jedna od tema biće i pitanje poštovanja obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma

  • 3
Srbija, Kosovo, zastave Foto ilustracija: Shutterstock

Delegacija Beograda danas putuje u Brisel gde će u naredna dva dana voditi razgovore sa predstavnicima Evropske unije i privremenih prištinskih institucija na sastanku na tehničkom nivou o dijalogu, koji je zakazan za četvrtak. Kako je direktor Kancelarije za KiM, inače i jedan od članova delegacije Beograda, rekao na agendi neće biti pitanje međusobnog priznanja kako se insinuira u Prištini, već ekonomska saradnja, pitanje nestalih i raseljenih i obaveze koje je prištinska strana preuzela Briselski sporazumom. Pregovori su nastavak dijaloga koji je prošle nedelje ponovo pokrenut posle 20 meseci zastoja, kada su se, takođe u Briselu, sa predstavnicima EU susreli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija Avdulah Hoti.

Pored Đurića, koji predvodi delegaciju, u Brisel će Beograd predstavljati i republički komesar za migrante Vladimir Cucić i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova i predsednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović.

Delegaciju pregovarača iz Prištine će predstavljati zamenik premijera tzv. Kosova Dritom Seljmanaj i šef prištinske delegacije u radnoj grupi za pitanje nestalih Ibrahim Makoli.

Moguće je i da će deo sastanka biti i član rukovodstva Demokratskog saveza Kosova (DSK) Skender Hiseni koji je, kako je ranije navedeno u prištinskim medijima, imenovan za koordinatora privremenih institucija u Prištini u dijalogu sa Beogradom.

Srbija, Kosovo, zastave Kao jedna od tema biće i Zajednica srpskih opština i pitanje poštovanja obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma - Foto ilustracija: Shutterstock

Komentarišući takve navode, Ðurić je kazao da ne treba potceniti prištinsku delegaciju i da je reč o čoveku sa ogromnim političkim iskustvom.

Dodao je da je Hiseni bio saveznik Ibrahima Rugove 1989. godine i jedan od vođa separastičkog pokreta za otcepljenja Kosova, kao i da je bio ministar spoljnih poslova neposredno pred proglašenje kosovske nezavisnosti.

Teme razgovora

Kako je Đurić, uoči puta u Brisel najavio, pre svega će se razgovarati o tome kako da se vrati tržište na KiM gde je srpska roba više od 20 meseci bila proterana. On je naveo da će druga tema razgovora biti nestala lica sa KiM kojih je oko 1.500 i istakao da porodice nestalih svih nacionalnosti zaslužuju da znaju istinu o tome šta se desilo sa njihovim nestalim članovima.

- Takođe, razgovaraće se i o stvaranju preduslova za povratak proteranih i raseljenih sa KiM - rekao je Đurić i dodao da će delegacija iz Beograda postaviti pitanje šta je Priština uradila za 20 godina da se za više od 40.000 proteranih ljudi omogući povratak i da budu obeštećeni.

Marko Ðurić, direktor kacelarije za KiM Marko Đurić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kao jedna od tema biće i Zajednica srpskih opština i pitanje poštovanja obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma.

- Ono što smo videli prethodnih dana, što je posledica njihove nervoze na unutrašnjem planu, je da najdirektnije pokušavaju da lažu šta će biti sadržaj razgovora. Mogu samo da sanjaju da će, bilo sa predsednikom (Aleksandrom) Vučićem ili na bilo kom drugom nivou, pokušati da razgovaraju o tome da Srbiju primoravaju da prizna nezavisnost Kosova - rekao je Ðurić.

Video: Dačić: Važno što je dijalog Beograda i Prištine nastavljen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA