≫ 

Hiseni ipak na tehničkom dijalogu u sredu u Briselu: U fokusu formiranje Zajednice srpskih opština?

Iako su i premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti i predsednik tzv. Kosova Hašim Tači rekli da neće biti tehničkog dijaloga, već samo o "međusobnom priznavanju", on će u sredu ipak biti nastavljen

  • 2
Evropska unija, EU Foto ilustracija: Shutterstock

Koordinator prištinske vlade za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni otputovaće u Brisel u sredu na nastavak tehničkog dijaloga, prenosi Kosovo Onlajn.

Glavna tema nastavka razgovora, kaže izvor iz diplomatskih izvora, biće priprema za sprovođenje do sada potstignutih sporazuma, sa akcentom na Zajednicu srpskih opština, kao i ekonomsku saradnju u smislu poboljšanja proizvodnje, trgovine, protoka roba i kapitala, a neće biti reči o “ratnoj odšteti”, kako temu ekonomije vide u Prištini.

Iako su i premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti i predsednik tzv. Kosova Hašim Tači rekli da neće biti tehničkog dijaloga, već samo o "međusobnom priznavanju", on će u sredu ipak biti nastavljen.

Politički dijalog Kosova i Srbije, na čelu sa premijerom Avdulahom Hotijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obnovljen je u Briselu 16. jula nakon 20 meseci zastoja.

Potom je tri dana kasnije održan sastanak dveju delegacija na ekspertskom nivou. Kosovsku stranu je predvodio Skender Hiseni, dok je na čelu srpske delgacije bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Prištinska strana nije učestvovala na sastanku u petak sa Beogradom u Briselu, na kojem je trebalo da se govori o ekonomskoj saradnji.

Nakon sastanka specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak najavio je da će ekipe na ekspertskom nivou ove nedelje nastaviti razgovore u Briselu, a da će se lideri ponovo sastati početkom septembra.

Video: Ako Priština preda zahtev za neku međunarodnu organizaciju nastavljamo borbu za povlačenje priznanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA