≫ 

"Priština je frustrirana jer 2 godine niko nije priznao tzv. Kosovo, zato povlači ovakve poteze "

U najnovijem zatezanju odnosa između Beograda i Prištine nije reč o tome da se Srbija inati, nego je problem što Kosovo nastavlja da lobira i razrađuje mogućnosti za učlanjenje u razne međunarodne organizacije - rekao je šef srpske diplomatije

  • 3
KATAR POMOĆ AVION AVION SA HUMANITARNOM POMOĆI IZ KATARA Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je "Priština frustrirana, jer dve godine nijedna zemlja nije priznala Kosovo, niti su se učlanili u međunarodne organizacije".

Dačić je, u gostovanju na televiziji Pink, istakao da u najnovijem zatezanju odnosa između Beograda i Prištine nije reč o tome da se Srbija inati, nego je problem što tzv. Kosovo nastavlja da lobira i razrađuje mogućnosti za učlanjenje u razne međunarodne organizacije.

- Žele da pokažu da su ravnopravni sa Srbijom i time stvore osnovu za dalje učvršćivanje nezavisnosti - ukazao je on.

Dačić je poručio da zato Srbija prištinskim vlastima ništa ne veruje, a međunarodnoj zajednici je zamerio što na sve poteze Perištine ćuti, jer smatraju da ima pravo na to, dok bi, s druge strane, da je neka zemlja povukla priznanje Kosovo, Srbiju verovatno napali i osuđivali zbog toga.

- Ukoliko dođe do novih zahteva za učlanjenje u međunarodne organizacije, mi ćemo nastaviti akciju za povlačenje priznanja - naglasio je Dačić, uz ocenu da će to možda omogućiti i da se pitanje Kosova ponovo vrati za pregovarački sto.

O pozivu Plenkovića da predstavnik Srba prisustvuje obeležavanju godišnjici "Oluje"

Hrvatska traži da na proslavi Oluje prisustvuje Srbin, jer bi im tako bilo malo lakše na savesti, kaže prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i poručuje da je takav zahtev za učešće na proslavi etničkog čišćenja Srba "neviđena politička provokacija".

On je na TV Pink rekao da Hrvatska ne traži da se na proslavi godišnjice Oluje pojavi predstavnik Srbije, nego Srbin, i to Srbin iz Hrvatske.

Naveo je da je u Hrvatskoj pre rata živelo 560.000 Srba, a sada ih je ostalo 180.000.

- Oni su izvršili etničko čišćenje sopstvene države i izvršili su ono što je bio cilj svih pokreta na kraju i ustaškog pokreta - rekao je Dačić.

Hrvatski premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković juče je rekao da bi bilo "jako dobro i korisno" kada bi na obeležavanje godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u Kninu došao i potpredsednik vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević i dodao da se razgovara o mogućnosti da ove godine predstavnici vlade obeleže i srpska stradanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cobein

    28. jul 2020 | 12:58

    Drzava Sentilesen povukla priznanje tzv. Kosova zahvaljujuci nasem sefu diplomatije Ivici Dacicu koji ih je ovih dana usprkos koroni posetio....Hvala drzavi Sentilesen i veliko hvala Dacicu....

  • rrr

    28. jul 2020 | 13:08

    usprkos svim dogadjajima u kojoj se nasa zemlja nalazi nas sef diplomatije uspeo je u tome da drzava Sentinel povuce priznanje tzv. Kosova ,a potpis mu je dao vrhovnik Republike Sentinel...

  • rrr

    28. jul 2020 | 12:51

    najnovija informacija drzava Sentilesen je povukla priznanje Kosova sve uz pomoc naseg Ivice Dacica koji ih je posjetio....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA