≫ 

Đurić posle razgovora u Briselu: Poslali smo jasnu poruku, sa Srbijom se ne razgovara jezikom ucena

- Danas tako ne razgovaraju ni predstavnici međunarodne zajednice, a ni druga strana - kazao je on

  • 18

- Iza nas je dan veoma teških pregovora o raseljenim licima, razgovora o tome da 212.000 Srba i nealbanaca i dalje ima nerešeno pitanje rekao je Marko Đurić iz Brisela gde je delegacija Beograda učestvovala u nastavku razgovora o normalizaciji odnosa sa Prištinom na ekspertskom nivou.

Druga tema kojom smo se bavili, veoma značajna, je pitanje ekonomska saradnja između Beograda i Prištine, naša pozicija je jasna i mi mislimo da bi trebali finalizovati ključne infrastrukturne projekte - kazao je Đurić.

Kako je preneo na razgovoru je bilo i žustrih rasprava, jer nije bilo moguće dogovoriti se čak ni oko formata.

Ðurić je, novinarima nakon današnje runde pregovora, preneo da je prištinska strana pokušala da uruči beogradskoj delegaciji "neki papir" o navodnom kršenju CEFTA sporazuma.

- Nismo želeli da ga prihvatimo, jer smo došli da razgovaramo, a ne da se svađamo oko nečeg što je prošlost. Svakako bismo imali više materijala za štetu koja je napravljena - kazao je on.

- U svakom trenutku smo štitili dostojanstvo Srbije i pre dolaska u Brisel, poslali smo jasnu poruku i drugoj strani i međunarodnim posrednicima, da se sa Srbijom ne razgovara jezikom ucena, ultimatuma. Danas tako ne razgovaraju ni predstavnici međunarodne zajednice, a ni druga strana. Obavili smo dobar posao, čeka nas još jako mnogo posla - istakao je Đurić.

- Dan veoma teških razgovora, ali u kojima je srpska strana demonstirala ozbiljnu i odogovrnu posvećenost rešavanja problema putem dijaloga. Krajem avgusta ovi tehnički razgovori će se nastaviti - rekao je on i dodao da je na sastanku zahtevao da Priština prekine sa lažima o sastanku ovih sastanaka.

- Umoran sam o tome da slušam kako se razgovara o priznanju i onome o čemu vi sanjate, to sam rekao i Skenderu Hiseniju. Za normalan razgovor smo spremni i raspoloženi, a nemojte da minirate razgovore da iznosite neistine. Tražio sam i od predstavnika EU da budu jasni i transparanetni o tome o čemu se ovde razgovara - istakao je on.

- Razgovori koje smo vodili ticala su se ekonomskih pitanja i raseljenih lica, ni o čemu više. Da je iko ponudio neki papir, verovatno bismo mnogo ranije bili na avionu za Beograd, ali do toga nije došlo. Vodili smo težak razgovor  o ovim pitanjima - ponovio je direktor kancelarije za KiM.

- Mi imamo odgovornost da se potrudimo da ljudima olakšamo život i za to služe tehnički razgovori. Bolje da se mi ovde svađamo i crvenimo nego da to radi komšija sa komšijom na Kosovu i Metohiji. Ako hoćete, ovo jeste bila borba, ponosan sam na članove delegacije i zahvalan sam predsedniku i Vladi što su omogućili podršku da Srbija može da brani srpske interese i zato mogu da kažem da je današnji težak posao uspešno priveden kraju - kazao je on.

Kako je ponovio, Hiseni tvrdi da se u Briselu vode razgovori o nezavisnosti Kosova, ali da to nije istina, već da se vode razgovori o normalizaciji odnosa.

- Kad god se vode ti razgovori oni doprinose snižavanju tenzija na terenu i dobro je da postoji makar kakva perspektiva da će se nešto rešiti - rekao je Đurić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoka

    30. jul 2020 | 18:33

    Treba trazit bezuslovnu kapitulaciju siptarskih terorista.

  • Zemara

    30. jul 2020 | 17:55

    Ništa im ne verujem. Briselskim sporazumom su dali sve nadležnosti države albancima.

  • Miki

    30. jul 2020 | 17:00

    Sta ce sad oni jadnici ispred skupstine? Propade im i ovaj lazni zahtev. Jedino im je ostalo ono zbog cega su zaista tamo, a to je da vladaju bez volje naroda i glasova. Sem celih 5-6 hiljada koliko ih se svaki put max skupi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA