• 3

Amerika odala priznanje Srbiji u tretmanu užasnog nasleđa Holokausta

U saopštenju objavljenom na sajtu ambasade podseća se da je Srbija 24. februara usvojila zakon o prvom memorijalnom kompleksu posvećenom Holokaustu, koji će biti ustanovljen na mestu nekadašnjeg koncentracionog logora "Staro sajmište"

  • 3
Američka zastava, AMERIKA, USA

Foto: Pixabay

Srbija prednjači u angažovanju na tretmanu užasnog nasleđa Holokausta i ponosni smo na svoje partnerstvo sa Srbijom u naporu da se zadovolji pravda za žrtve, saopštila je ambasada SAD u Beogradu.

U saopštenju objavljenom na sajtu ambasade podseća se da je Srbija 24. februara usvojila zakon o prvom memorijalnom kompleksu posvećenom Holokaustu, koji će biti ustanovljen na mestu nekadašnjeg koncentracionog logora "Staro sajmište".

Takođe, podseća se da je Vlada Srbije 26. februara usvojila Zaključak o prihvatanju definicije antisemitizma Međunarodne alijanse za sećanje na holokaust i ističe da je Srbija time spremna da postane regionalni predvodnik u negovanju sećanja na Holokaust i s tim povezane restitucije.

U zajedničkom saopštenju za medije, senatori Marko Rubio i Tami Boldvin naglašavaju činjenicu da je Srbija jedina zemlja koja je donela zakon o restituciji imovine povezane sa Holokaustom nakon Terezinske deklaracije iz 2009. godine, istaknuto je u saopštenju.

Dvojica senatora su izdala ovo saopštenje nakon što je Stejt department 29. jula objavio izveštaj pod nazivom Pravda za preživele neobeštećene.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    Da podsetimo da Staro Sajmište nije bilo u Srbiji. Ta je teritorija u ratu bila NDH.

  • Mihailović

    Kad ovo čitam kao da je Srbija(Srbi) imala logor za Jevreje...normalno da treba urediti stradanje bilo kog naroda ali i da se zna ko je držao logor...otkad se nemačka ujedinila samo radi na rasturanju Jugoslavije obučavali i naoružavali paravojne formacije i prva priznala seceoniste oduzimajući prava Srba u republikama...ni sa tim se nije zadovoljila krenula isto i na Kosovu...traži da se podeli Srbija kao Hitlerova nemačka...Srbi nikoga nisu napali, već branili svoju državu, a oni nama koji smo doživeli najstrašniji genocid nameću da smo genocidni da bi preuzeli glas najvećih zločinaca,da se pomalo briše njihova istorija i njihovih satelita kao šta je NDH...pišu se nove knjige i snimaju neki novi filmovi da bi se promenila istorija, zločinci postaju mučenici, žrtve tih zločinaca u "radnim" logorima bavili se sportom,imali pozorište, bavili se pevanjem...umirali od bolesti i starosti...niko ih nije ubijao... jedino jevreji zbog strašne svoje istorije ne daju da se zaboravi zločin nad Jevrejima i isto tako nad Srbima...i trebamo uz pomoć Jevreja izgraditi Memorijalni centar gde bi se moglo videti sva stratišta Srba u prošlom veku,dokumenti,slike,filmovi...to naše žrtve odavno zaslužuju...da smo to imali siguran sam da nam se nebi sve ono desiti devedesetih,najveći deo sveta misli da su Srbi okupirali hrvatsku,bosnu,kosovo...

  • PRC

    Povodom ovog da potsetimo amere da su angažovali izraelku merlinku za bombardovanje Srbije, najverovatnije da bi nam se odužili.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima