Skupština Srbije prvi put u istoriji ima poslanicu sa hidžabom: Ko je dr Misala Pramenković

U nedavnoj izjavi, poslanica je navela da će se pre svega zalagati za prava žena, dece i status porodice

  • 22
Misala Pramenkovic Printskrin: Youtube/SANA PRESS

Skupština Srbije prvi put dobila je poslanicu pod hidžabom. Reč je o dr Misali Pramenković koja je u parlament ušla na listi Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

Prof. dr Misala Pramenković je rođena 1980. godine, a radi kao profesor islamskih nauka u Medresi "Gazi Isa-beg". Potpredsednica je Stranke pravde i pomirenja i kao treća na listi te partije juče je postala poslanik u Skupštini Srbije.

Od maja 2016. bila je odbornica u skupštini grada Novog Pazara.

U prvoj izjavi od ulaska u Skupštinu rekla je da od svog mandata očekuje da će svojim delovanjem i zalaganjem opravdati poverenje koje joj je ukazano.

Prava žena, dece, status porodice

- Nastavićemo ono što su naši poslanici u prethodnom mandatu započeli, mi smo stranka kontinuiteta, ali ću se posebno zalagati za prava žena, dece, status porodice - rekla je za B92.net.

Pramenkovićeva je dodala i da je svakako i ranije trebalo da u Skupštini Srbije bude poslanica Bošnjakinja.

- Ali je značajno i to što ja nisam jedina - zaključila je ona.

I u ranijim izjavama naglašavala je zaštitu i afirmaciju porodice, žene i deteta kao svoj fokus u bavljenju politikom.

- Porodica je osnovna, temeljna ćelija društva od čijeg kvaliteta zavisi kvalitet i budućnost same zajednice. Žena je stub porodice i, u svetoj ulozi majke, ali i u drugim porodično-društvenim ulogama faktor je od čijeg moralnog i mentalnog kvaliteta zavisi i kvalitet zajednice. Zbog toga se u SPP-u i zalažemo za dostojanstven život kako muškaraca, tako i žena. Nažalost, činjenica je da neke probleme, pritiske i zloupotrebe više osete žene nego muškarci. Žene kao i muškarci imaju obavezu, ali i pravo da podižu društvo, promovišu dobro i sve univerzalne vrednosti. S druge strane, izbegavaju i odvraćaju od svega što je loše i to svako u skladu sa svojim potencijalima, mogućnostima, pozicijama - izjavičla je jednom prilikom.

Predsednik stranke iz koje dolazi, Muamer Zukorlić, ranije je izjavio da je "Pramenković ugledna profesorka i majka četvoro dece", kao i da je "primer žene koja je uspela da uskladi i porodicu i karijeru i da bude politički aktivna".

- To će i za parlament Srbije biti osveženje i obogaćenje - ocenio je Zukorlić.

Video: Poslanici položili zakletvu, konstituisana skupština

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    4. avgust 2020 | 10:11

    Skupština Srbije pripada svim građanima Srbije i ne vidim razlog da se ovaj detalj uopšte pominje. Ona nije došla iz Saudiske Arabije nego iz N.Pazara i ako je Srbija i njena domovina ništa nema čudnog u tome što se oblači u skladu sa svojim verskim i nacionalnim uverenjima. Ševarlić je dolazio sa šajkačom pa može i ona sa hidžabom.

  • nikolas

    4. avgust 2020 | 09:38

    U SRBIJI ZIVE MUSLIMANI I STA JE TU CUDNO !!!

  • M48

    4. avgust 2020 | 10:29

    Čemu ova rasprava vodi i kakva korist od toga? Po meni je mnogo bitnije pitanje koliko neko poštuje državu u kojoj živi nego šta je stavio na glavu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA