• 0

Bura oko prištinskog "zakona" koji glorifikuje OVK: "Nijedan zakon ne može da negira zločin"

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK naći će se pred poslanicima kosovske skupštine sutra

  • 0
Hasim Taci

Foto: Tanjug/Facebook/Hashim Thaçi

Direktor kosovskog Fonda za humanitarno pravo Bekim Bljakaj izjavio je da se eventualnim usvajanjem zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK ne mogu negirati zločini počinjeni nad Srbima i drugim nealbancima, navodeći takođe da on ne može uticati na rad Specijalizovanih veća u Hagu.

- Ne verujem da bi se ovim zakonom mogla odbaciti odgovornost za počinjene zločine i to ne bi trebalo da bude slučaj, nema tog zakona koji može da negira bilo koji zločin kad ima dokaza - istakao je Bljakaj za Kosovo onlajn.

On navodi da predlog zakona u koji je imao uvid ne daje mnogo detalja o merama za zaštitu borbe tzv. OVK, ali navodi da jedan član tog zakona kaže da vlada u Prištini treba da preduzme radnje u trenutku kada sazna da je neki bivši pripadnik tzv. OVK uhapšen u nekoj trećoj zemlji zbog poternice koju je izdala Srbija.

Bljakaj dodaje da nije siguran šta to znači i na koji način će se zaključiti da je poternica politički motivisana, kao i da se ne znaju mere koje bi u tom slučaju trebala da preduzme vlada u Prištini.

On smatra da se ovaj zakon nikako se ne može dovesti u vezu s radom Specijalizovanih veća u Hagu i dodaje da se on može posmatrati kao kontramera koja može da sprečava ili da utiče na rad tih veća.

Nacrt zakona izazvao je zabrinutost SAD, a u objavi na Tviteru američki ambasador u Prištini Filip Kosnet ocenio je da je "predloženi zakon pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK".

On je ocenio da predlog zakona "kriminalizuje slobodu govora, zastrašuje građane i može skupo da košta".

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK naći će se pred poslanicima kosovske skupštine u petak, 7. avgusta.

Video: Tači došao na Kosovo, dočekan usklicima OVK, OVK

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima