≫ 

Bura oko prištinskog "zakona" koji glorifikuje OVK: "Nijedan zakon ne može da negira zločin"

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK naći će se pred poslanicima kosovske skupštine sutra

  • 0
Hasim Taci

Foto: Tanjug/Facebook/Hashim Thaçi

Direktor kosovskog Fonda za humanitarno pravo Bekim Bljakaj izjavio je da se eventualnim usvajanjem zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK ne mogu negirati zločini počinjeni nad Srbima i drugim nealbancima, navodeći takođe da on ne može uticati na rad Specijalizovanih veća u Hagu.

- Ne verujem da bi se ovim zakonom mogla odbaciti odgovornost za počinjene zločine i to ne bi trebalo da bude slučaj, nema tog zakona koji može da negira bilo koji zločin kad ima dokaza - istakao je Bljakaj za Kosovo onlajn.

On navodi da predlog zakona u koji je imao uvid ne daje mnogo detalja o merama za zaštitu borbe tzv. OVK, ali navodi da jedan član tog zakona kaže da vlada u Prištini treba da preduzme radnje u trenutku kada sazna da je neki bivši pripadnik tzv. OVK uhapšen u nekoj trećoj zemlji zbog poternice koju je izdala Srbija.

Bljakaj dodaje da nije siguran šta to znači i na koji način će se zaključiti da je poternica politički motivisana, kao i da se ne znaju mere koje bi u tom slučaju trebala da preduzme vlada u Prištini.

On smatra da se ovaj zakon nikako se ne može dovesti u vezu s radom Specijalizovanih veća u Hagu i dodaje da se on može posmatrati kao kontramera koja može da sprečava ili da utiče na rad tih veća.

Nacrt zakona izazvao je zabrinutost SAD, a u objavi na Tviteru američki ambasador u Prištini Filip Kosnet ocenio je da je "predloženi zakon pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK".

On je ocenio da predlog zakona "kriminalizuje slobodu govora, zastrašuje građane i može skupo da košta".

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK naći će se pred poslanicima kosovske skupštine u petak, 7. avgusta.

Video: Tači došao na Kosovo, dočekan usklicima OVK, OVK

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA