≫ 

Vučić o 4 ključne teme: "U septembru ću u Briselu tražiti formiranje Zajednice srpskih opština"

Tek kad ispune jedino što je od njih traženo, kad budemo imali neki konkretan papir, onda možemo da nastavimo razgovor - rekao je predsednik Srbije

  • 79

Predsednik Aleksandar Vučić predstavio je planove i programe za dalji razvoj i budućnost Srbije, i na konferenciji za medije govorio o četiri ključne teme - dve političke, ekonomskim merama i zdravstvu.

Pored predsednika Srbije, na konferenciji su bili i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

O Kosovu i dijalogu u Briselu

 

Predsednik je podsetio da u Briselu teku razgovori i da je Srbija želela da ti razgovori budu suštinski, a ne formalni, najviše o ekonomiji i našim odnosima.

Priština na te razgovore dolazi formalno i hoće samo priznanje, tako da ne znam onda zašto i vodimo te razgovore. Za nas je užasna i vest o pokušaju donošenja zakona o t. zaštiti zv. OVK i ja sam o tome razgovarao sa Lajčakom i ukazao da je to uvod u stanje da niko na KiM ne sme da misli drugačije, inače će biti uhapšen - poručio je on i rekao da će videti kako će Brisel na to reagovati.

Rekao je da za Beograd nije nimalo laka situacija, jer velike sile ne odustaju od stava da je rešenje kosovskog pitanja jedino međusobno priznanje, kao i da Amerika i Nemačka neće povući priznanje tzv. Kosova i da će gledati kako da Srbiju uvuku u taj plan.

Aleksandar Vučić konferencija

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ja ću u Briselu predstavljati Beograd u septembru, na nastavku dijaloga. Tražiću formiranje Zajednica srpskih opština, kao što je dogovoreno 2013. godinem i tek kad dobijemo neki konkretan odgovor, papir i oni ispune jedino što je od njih traženo, onda možemo da razgovaramo - izjavio je predsednik Srbije.

Godišnjicu "Oluje" obeležili smo kao dan tuge i žalosti

 

Komentarišući "Oluju", predsednik je istakao da je Srbija imala komemorativni skup tuge i žalosti, dok je u Kninu bila proslava Dana pobede, na kojoj su prisustvovali i neki Srbi.

- Oni su tu odluku doneli sami i pre nego što su nas obavestili suštinski, ali njihova odluka neće promeniti odnos Srbije i Srpske. Pokažite mi ijedan hrvatski medij koji je rekao neku pristojnu reč o onome što se dešavalo u Rači, nema nijednog. Na njihovim udarnim portalima bilo je mnogo tekstova koji su usmereni protiv mene, a to je sve bilo organizovano. Postoje mediji koji su svu hajku okrenuli protiv Srba i Srbije. Neverovatno je da su toliko opsednuti Srbijom -  rekao je Vučić i dodao:

Video: Vučić: Nisam hteo ništa da kažem o onome što je otišao na proslavu Oluje

- Nažalost i u Srbiji postoje mediji koji misle da će biti više "in" ukoliko se dodvore zagrebačkoj čaršiji. Nikada nisam, niti ću pružiti podršku za čin veličanja i svečanog obeležavanja "Oluje", to se ne slavi. Srbiju nećete uspeti da uvlačite u proslavu "Oluje". To što želite da kažemo da "Oluja"nije zločin, ja nikada neću reći. Možete mi glavu skinuti to neću reći. Za mene je to najveće etničko čišćenje na tlu Evrope - rekao je Vučić.

Vučić je pozvao sve u Beogradu da se ne ponašaju kao Hrvati i dodao da nikoga ne treba medijski da linčujemo.

- Nemojte da budete kao oni, ne gledajte Zagreb, ali ne treba mi nikoga medijski da linčujemo, ali ne treba ni da slavimo takvo etničko čišćenje. Razgovarao sam sa ocem dece koja su preminula na Petrovačkoj cesti, koji je rekao da se ja nisam setio njegove dvoje dece, niko ne bi. Ne mogu da zaboravim tu decu, gledaćemo da pomognemo toj porodici koliko god bude potrebno. Želim da ostane nezaborav na dečaka i devojčicu koji su krivi samo zato što su Srbi i što su bili u izbegličkoj koloni i ne pada mi na pamet da tako nešto slavim - rekao je Vučić.

Predsednik je takođe dodao da Srbija i Beograd pokazuju dobru volju i u normalizaciji odnosa sa Hrvatskom.

Trg kralja Tomislava

Foto: Marko Jovanović

-Mogu da vam pročitam šta smo sve to uradili na poboljšanju naših odnosa sa Hrvatskom. Tražimo model za rešavanje i povratak Hrvatskog doma u Sremskoj Mitrovici. Izgradili smo centar kulture u Tavankutu, osnovali vaspitno-obrazovni centar u Subotici. Dajemo odgovarajuća sredstva za hrvatsku manjinu. Trudimo se da im izađemo u susret u svemu - kaže Vučić.

Vučić je, upitan da prokomentariše izjavu hrvatskog ambasadora u Beogradu Hidajeta Biščevića da su prava Srba u Hrvatskoj veća nego prava Hrvata u Srbiji, kazao da je logično da on tako misli, ali da se činjenice ne poklapaju s tim što govori. Ukazao je, na konferenciji za štampu da je Srbija, od 26 dogovorenih tačaka, ispunila 25, dok Hrvatska nije nijednu. Kazao je da je dato sve što su tražili vezano za Bana Jelačića, pronašli imovinska rešenja, davali pare, rešavali sve što su Hrvati tražili.

Istovremeno je podsetio da broj Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji ne može da se meri, ali da Srbija sve što čini ne meri po broju ljudi, već po tome šta želi da pokaže. Vučić je podsetio da u Srbiji ima desetostruko manje incidenata i napada na imovinu i ljude.  Ukazao je na napade na automobile sa srpskim tablicama, dodajući da je to kod nas daleko manje, a ujedno državi organi to odmah reše.

Epidemiološka situacija u Srbiji mnogo bolja nego prethodnih nedelja

 

- Danas ćemo pokušati da obradimo četiri teme, od toga su dve političke, jedna se tiče zdravstva, a jedna ekonomije - rekao je predsednik na početku obraćanja.

Rekao je da, kada je u pitanju korona virus, ima dobre vesti za građane Srbije, da je prema podacima koji su jutros stigli, hoslitalizovano znatno manje pacijenata, što znači da je epidemiološka situacija bolja nego prethodnih nedelja.

- Jutros je bilo hospitalizovano 3.215 lica, što govori da je situacija povoljnija nego pre 15 dana. Uz izgradnju dve kovid bolnice, u ponedeljak kreće izgradnja nove bolnice u Kruševcu. Nikako nije vreme za opuštanje, već da budemo još odgovorniji i ozbiljniji u pristupu borbe sa infekcijom - rekao je Vučić.

Vučić, Nedimović i Lončar u današnjem obraćanju javnosti

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Važna vest za vas je da u roku od desetak dana krećemo u veliku obnovu bolnica u Vranju, Pirotu, Kikindi i Ćupriji - rekao je predsednik i dodao da se ulaže ogroman novac a da se radovi na Infektivnoj u Beogradu nastavljaju.

"Bićemo ekonomski lider u regionu"

 

Predsednik je saopštio i da je jutros počela isplata 60 odsto minimalca za sve zaposlene.

- Važna vest za sve zaposlene jeste i da je jutros otvoren trezor, kreće isplata 60 odsto minimalca - 155 evra ili 18.000 dinara, a ukupno to će biti 1.100 evra po zaposlenom. To je ogromna pomoć države svakoj firmi i svakom zaposlenom. Posebno sam zadovoljan što su te mere dale dobre rezultate - naglasio je predsednik

Video: Vučić: Drastično se smanjio broj hospitalizovanih od kovida 19

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlajko

    7. avgust 2020 | 12:00

    Predsednik Aleksandar Vucic predstavlja danas planove i programe za dalji razvoj i buducnost Srbije, i na konferenciji za medije govori o cetiri kljucne teme - dve politicke, ekonomskim merama i zdravstvu.

  • Mak

    7. avgust 2020 | 13:31

    Ljudi ne mogu shvatiti cinjenicu da se nas Predsednik Vucic iskreno i snazno bori za nasu zemlju...

  • Vladan

    7. avgust 2020 | 13:11

    Predsednik Aleksandar Vučić je uvek uz svoj narod. Živeo Aleksandar Vučić! Ponosan sam na Srbiju. Srećan sam što živim u ovoj zemlji sa ovakvim predsednikom. Najviše misli na svoj narod i omogućava im bolja vremena, bolju budućnost. Živeo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA