≫ 

Ubistva, mučenje dece i silovanja: Počinioce ovih zločina tzv. OVK Priština amnestira novim zakonom

Prištinske vlasti hoće da uvedu verbalni delikt i da nateraju sve Srbe da misle kao Albanci na Kosovu i da ako kažu nešto drugačiju idu u zatvor - izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

  • 12
Vojska Kosova, OVK

Foto: ERIC FEFERBERG/AF/Profimedia

Kontroverzni zakon o zaštiti ratnih vrednosti terorističke "Oslobodilačke vojske Kosova" koji veliča zločine ove organizacije poznate po brojnim zločinima nad Srbima, mogao bi biti usvojen na sednici koja je zakazana za četvrtak.

U prištinskom parlamentu zakon se našao posle skoro dve godine, ali je sada prvi put stigao i do skupštinske procedure. Ukoliko bude usvojen, to bi značilo da monstruozni zločini praktično dobijaju "zakonsko opravdanje", a vrlo moguće i kažnjavanje i zastrašivanje potencijalnih svedoka na suđenjima, smatraju stručnjaci.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da ovo predstavlja pokušaj da Srbi budu hapšeni ukoliko govore i misle drugačije i ponovio izjavu američkog ambasadora, da ovo predstavlja uvođenje verbalnog delikta, maltretiranje i šikaniranje.

Prištinske vlasti hoće da uvedu verbalni delikt i da nateraju sve Srbe da misle kao Albanci na Kosovu i da ako kažu nešto drugačiju idu u zatvor. To vam je postala neka vrste mode u regionu, da ne smete ništa da kažete ako drugačije mislite. Napravili su modele istine, i ako izađete iz tog modela istine biće opšta medijska hajka - rekao je Vučić i dodao da je o tome već govorio sa predstavnicima Eu i čeka reakciju Brisela.

KOSOVO LAVROV VUCIC

Prištinske vlasti hoće da uvedu verbalni delikt i da nateraju sve Srbe da misle kao Albanci na Kosovu i da ako kažu nešto drugačiju idu u zatvor-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Podsetio je i na slučaj nekadašnjeg ministra iz redova Srba Ivan Todosijević, koji je zbog izjave da u Račku svojevremeno nije bilo masakra nad Albancima, već da su u sukobu pobijeni albanski teroristi, osuđen na dve godine zatvora.

Poslanik Milovan Drecun smatra da je ovaj zakon velika opasnost jer može da ugrozi buduća suđenja na kojima treba da se pojave sadašnji politički lideri Prištine, a nekadašnje vođe OVK.

- Ovo je dosad neviđeno, jer je zakon prvenstveno usmeren da opstruiše rad specijalizovanih veća i zastraši potencijalne svedoke. Albanski lideri se očigledno plaše komandne odgovornosti i žele da spreče svedočenja. Velika je opasnost da potencijalni svedoci odustanu od svedočenja ili promene prvobitni iskaz, jer se po povratku na KiM, po ovom zakonu, mogu optužiti za izdaju - upozorava Drecun.

Zločini tzv. OVK koji se stavljaju na teret pripadnicima ove terorističke organizacije

 

Brojni su zločini koji se pripisuju ovoj terorističkoj organizaciji, a još brojniji dokazi koje je Srbija godinama unazad prilagala nadležnim sudovima. Ipak, pripadnici tzv. OVK češće su iz sudskih sala izlazili sa oslobađajućim presudama nego što su za zločine odgovarali.

Na listu zločina koja se stavljaju na teret jednom od glavnih komandanata nekadašnje terorističke OVK Ramušu Haradinaju su i dokazi za ubistvo 13 žrtava, među kojima su i deca. Neku od njih, prema tvrdnjama svedoka, lično je ubio Haradinaj. Naredio je da se najpre zatvore u obore, gde su držana danima. Među njima, juna 1999, bila je i beba mlađa od godinu dana. Haradinajevi saborci su je bacili o zid improvizovanog zatvora, zbog čega je ova žrtva trajno paralizovana, svedočili su novi svedoci ali i Haradinajevi saborci.

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić, opisao je jednom prilikom svirep zločin počinjen 1999. kada su u porodičnu kuću K. A. u Đakovici upali vojnici pod Haradinajevom komandom. Jedan od vojnika tada je ispalio dva hica u dvonedeljnu bebu koja je ležala u kolevci, odsekao joj glavu i njenom ocu rekao:"Eto sad imaš meso za pasulj".

Prema svedočenjima koje je skupilo srpsko pravosuđe, Haradinaj je lično silovao više žrtava, među kojima su bile i devojčice. Jednu od njih, maloletnu Tafai Nanjimetu, Haradinaj je silovao u đakovičkom hotelu "Paštrik", a posle njega, punih 40 sati silovali su je i ostali iz OVK.

Za svirepo mučenje i ubijanje majke i ćerke Lj. K. (45) i R. K. (19) avgusta 1998. u blizini Suve Reke osumnjičeni su pripadnici OVK pod direktnom komandom Haradinaja, preneli su mediji 2017. godine. Na odeći žrtava na albanskom jeziku je bilo ispisano "srpske ku*ve". Obe su ubijene hicima u glavu iz vatrenog oružja, a majka je imala i zavezanu kesu oko glave. Ona je bila stravično pretučena pre smrti, dok je ćerka pre smrti višestruko silovana.

OVK, veterani, zastave, Priština, Kosovo

Brojni su zločini koji se pripisuju ovoj terorističkoj organizaciji, a još brojniji dokazi koje je Srbija godinama unazad prilagala nadležnim sudovima-: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Ljuan i Bekim Mazreku iz Mališeva, pripadnici OVK, tokom napada na Orahovac 1998. godine, oteli su 43 civila i sproveli ih u Mališevo u privatni zatvor. Odatle su odvedeni u Klečku gde su mučeni, a Ljuan je proglašen krivim da je silovao jednu devojčicu srpske nacionalnosti, staru između 12 i 15 godina, i da je jednom osmogodišnjaku odsekao uvo.

Monasi manastira Svetih Arhangela, otac Hariton i Otac Stefan oteti su 16. juna 1999. godine. Obezglavljeno i teško osakaćeno telo oca Hatirona pronađeno je u okolini Prizrena avgusta 2000. godine. Prema nalazima medicinskih istražitelja, od ostataka oca Haritona nađen je samo skelet, ali su utvrđeni lomovi na nekoliko rebara i na levoj ruci. Nedostajali su glava i deo kičme.

Prsluk koji je nosio bio je raskomadan u prednjem delu, što ukazuje da je moguće da je utroba bila rasporena.

Šta sporni zakon podrazumeva?

 

Kako se navodi u prvom članu Nacrta, cilj ovog zakona je "zaštita vrednosti borbe OVK", kao i "institucionalna i građanska obaveza za zaštitu vrednosti borbe OVK", a kako se navodi, ko ne bude poštovao odredbe, biće krivično gonjen.

U slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK, na osnovu međunarodnih naloga za hapšenje koje je izdala Srbija iz političkih motiva, Vlada Kosova preduzima potrebne mere za zaštitu veterana i u roku od pet dana mora pismeno da obavesti Skupštinu o preduzetim merama - kaže se u članu 6.

Članom 3. se detaljnije pojašnjava da se zaštićenom vrednošću OVK smatra oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK u cilju oslobođenja Kosova.

OVK je vojna formacija naoružana i organizovana na dobrovoljnoj osnovi, sa prepoznatljivom uniformom i oznakama, sa organizacionim jedinicama i komandnim lancem pod upravom Generalnog Štaba, pod civilnom kontrolom političkog rukovodstva, sa jasnom misijom zaštite naroda Kosova i oslobođenja od okupacionih vojno-policijskih snaga i uprave Srbije na Kosovu - dodaje se u trećem članu Nacrta.

Video: Suze ratnog zločinca: Haradinaju pred novinarima zadrhtao glas posle ostavke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA