Još jedan korak ka formiranju nove Vlade Srbije: "Drugi krug" konsultacija i nastavak Skupštine

Poslanicima su do sada samo potvrđeni mandati, a u međuvremenu su formirane poslaničke grupe

  • 0
Vlada Republike Srbije

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Novi krug konsultacija šefa države sa strankama koje su prešle cenzus dovešće do užeg kruga za potencijalnog koalicionog partnera SNS, i to će biti još jedan korak ka formiranju nove Vlade Srbije, dok će u međuvremenu i skupština morati da izabere svoje rukovodstvo kako bi se taj posao priveo kraju.

Prvo je bilo planirano da se sednica na kojoj bi se izabrao predsednik parlamenta, potpredsednici, i na kojoj bi se imenovao generalni sekretar i izabrala radna tela, održi početkom ove sedmice, međutim, prema novim informacijama ta sednica se pomera za kasnije.

Poslanicima su do sada samo potvrđeni mandati, a u međuvremenu su formirane poslaničke grupe. Za sada ih ima sedam.

Za predsednika poslaničke grupe SPS postavljen je lider te stranke Ivica Dačić, dok je recimo Aleksandar Šapić to mesto prepustio Marini Raguš.

To, međutim, ne mora ništa da znači, jer Dačić, ukoliko bude izabran za ministra može da podnese ostavku na poslaničko mesto i da ga ne čelo poslaničkog kluba zameni na primer njegov sadašnji zamenik Ðorđe Milićević.

O potencijalnom koalicionom partneru se za sada ne zna mnogo, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je nedavno kazala da Vučić ozbiljno razmatra koaliciju sa Šapićem.

Biće jasnije verovatno posle nastavka razgovora Vučića sa strankama.

Vučić je već održao jedan krug konsultacija sa predstavnicima SNS, SPS, SPAS, SVM, Strankom pravde i pomirenja, kao i sa predstavnicima liste "Albanske demokratske alternative - Ujedinjena dolina".

Lider SDA Sandžaka Sulejaman Ugljanin odbio je da učestvuje u konsultacijama.

Posle prvog kruga predstavnici medija od stranačkih lidera nisu previše saznali, osim da su Vučiću preneli svoje stavove i da će se konsultacije nastaviti.

Predsednik je, međutim, kasnije rekao da, nakon prvog kruga, ima u vidu četiri moguće opcije: prva, da SNS ide u koaliciju sa socijalistima i manjinama, druga sa Šapićem i manjinama, treća sa socijalistima, Šapićem i manjinama, a četvrta je samo SNS sa manjinama.

Dačić je posle prvog kruga konsultacija rekao da nikada ne bi preferirao da bude opozicija, a danas je za TV Hepi naveo da odlazak u opoziciju nije pitanje zbog kojeg treba da se podiže velika prašina.

Dodao je da će SPS uvek raditi u interesu Srbije i za dobro građana, da je spremna za nastavak saradnje sa SNS, ali da odluku o tome donosi predsednik Aleksandar Vučić.

Jedini siguran u budućnost svoje stranke tada je bio Ištvan Pastor iz SVM, koji je i naveo da će ta stranka biti deo vladajuće većine na repulibličkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA