≫ 

Vučić o formiranju nove Vlade Srbije: Hoćemo ministre koji žele da ljudima bude bolje

- Važno je da se razumemo kako bi naša Vlada trebalo da izgleda - rekao je predsednik Srbije

  • 31
SAVSKI TRG RADOVI VUCIC Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na Savskom trgu u okviru projekta Beograd na vodi, posle čega se obratio medijima i davao odgovore na pitanja novinara.

On je na pitanje o formiranju nove Vlade rekao da se do danas zna nešto više, a da će za sledeću nedelju biti zakazani razgovori sa nekim ljudima koji predstavljaju narod i da sledeće nedelje očekuje sednicu predsedništva stranke i  u narednom periodu i sednicu glavnog odbora gde bi bila doneta odluka o tome kako bi nova Vlada trebalo da izgleda.

- Važno je da se razumemo kako bi naša Vlada trebalo da izgleda. Uveren sam da možemo da postignemo bolje rezultate, želeo bih da bude više žena, da imamo i nešto mlađe i energičnije ljude. Ali nisu važne ni godine, važno je da imamo energične ljude koji hoće da razgovaraju sa ljudima, koji žele da postanu ministri da bi ljudima, a ne njima bilo bolje - kazao je on.

O formiranju vlasti na lokalu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da ne postoje problemi oko formiranja vlasti na lokalnom nivou, već je fokus na tome da se pronađu najbolja moguća rešenja. Kako je istakao suština je u tome što oni pokušavaju da pronađu najbolja moguća rešenja, da na određenim mestima promene određene ljude i da rade na tome da oko 40-50 odsto bude novih gradonačelnika i više žena u vlasti na lokalu.

Kako je naveo, u Rasinskom okrugu od šest opština, u pet će na čelu biti žena.

SAVSKI TRG RADOVI VUCIC Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Mučimo se oko nekih okruga i to je naša unutarstranačka stvar. Mi analiziramo rezultate. Nismo rekli da nam je fantastičan rezultat pao s neba. Gde su izuzetno dobri rezultati tamo je ok, ali kada nisu dobri, a za nas je to kada su ispod 50 ili 55 odsto osvojenih glasova, onda analiziramo koje je najbolje rešenje - naglasio je predsednik

Kako je rekao pokušava se da se na određenim mestima promene ljudi i da veruje da će biti bar 40-50 odsto novih gradonačelnika.

Kako je dodao što se tiče Vlade, to se radi polako ali sigurno, ali da će biti daleko pre zakonskog roka.

- Postoje dva koncepta oko kojih se još lomimo i kada tu odluku donesemo ići ćemo na formiranje Vlade - kazao je i dodao da očekuje da će za 15-16 dana da će sve biti u Skupštini.

O kampanji u hrvatskim medijima

Kako je rekao, zapanjen je analizom koju su hrvatski mediji radili proteklih nekoliko meseci.

- To su tajkunski mediji. Nisam fasciniran njihovom agumentacjiom, osim što ih razumem. Oni bi hteli da ovde neko bude ko će da razara Srbiju, ali to nije i neće biti politika Srbije. Imamo 2022. predsedničke izbore i sve može da se desi, imaće priliku na svim nivoima da menjaju vlast u Srbiji - rekao je on.

O upozorenju američkog ministarstva o nabavci raketnog sistema 

Kineski raketni sistem FK 3, o čijoj nabavci smo razmišljali, nije na spisku za sankcije američkog ministarstva, pa upozorenje SAD tim povodom vidimo pre svega kao političko, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Srbija će, ističe, uvek odlučivati kao nezavisna, suverena zemlja, ne ugrožavajući svoje vitalne interese, a to će biti slučaj i u vezi nabavke raketnih sistema.

Vučić je, na molbu da prokomentariše upozorenje Ambasade SAD na rizik kupovine kineskog raketnog sistema, dok u Rusiji pojedini portali spekulišu da se radi o odustajanju od kupovine ruskog S 300, rekao da svaki put kada se odlučimo za nešto da kupimo uvek neko ima nešto protiv.

SAVSKI TRG RADOVI VUCIC Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Mi smo razmišljali o kineskom raketnom sistemu FK 3. Taj sistem nije na spisku za sankcije američkog ministarstva. Razumemo to upozorenje kao političko saopštenje. Ali uvek ćemo delovati kao nezavisna, suverena zemlja, razmišljajući da ne ugrozimo naše vitalne interese - objasnio je on.

A povodom izvoza srpskog naoružanja, poput izvoza u Jermeniju, Vučić ukazuje da se deo proizvodnje prodaje i našoj armiji, ali se i izvozi.

Vučić je rekao da ima onih koji bi da ruše izvoz srpske vojne industrije, pa makar i oni propisali taj izvoz, odnosno doneli odluku da se Jermenija izuzme iz zabrane izvoza.

- Ja to ne mogu da radim, jer moram da brinem o vojnoj industriji. Moramo da brinemo i o prijateljima u Jerevanu i Bakuu i kako se odnosimo prema jednima i drugima - objasnio je on.

Vučić je podsetio da u srpskoj odbrambenoj industriji radi 17.000 ljudi, a ako se sprečava izvoz, onda se ugrožavaju ta radna mesta.

- Ako ne možemo da prodamo nijedan naš metak, pištolj, pušku ili granatu...a odakle plate da se plaćaju - rekao je on.

SAVSKI TRG RADOVI VUCIC Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Istakao je da postoji lista dozvoljenih krajnih korisnika, koje se Srbija striktno pridržava, i ne izvozi u zemlje koje su pod sankcijama.

- Hoćete da nam date dodatne dozvole, kao što ste krenuli 2002.da uništite sopstvenu vojsku ? Uništavali su Strele za 156 dolara, a znate šta bismo dali da ih imamo nekih 150.000 ? Moj posao kao vrhovnog komandanta je da gradim snažnu vojsku, i danas je desetostruko snažnija nego pre. Ali, nisam ni blizu toga da sam zadovoljan - rekao je on.

Najavio je da će država nastaviti da pomaže odbrambenoj industriji, dodajući da ona mora da se bori za nova tržišta, za šta je potrebna podrška građana Srbije, a ne kritika onih koji se ne pitaju kako će se plate isplatiti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    11. avgust 2020 | 20:23

    Ova vlada će biti najbolja u istoriji Srbije, radiće za interes naroda i države. Srbija se danas cela razvija i gradi, to je ono što je važno za ekonomski oporavak i razvoj. Srbija se danas cela razvija i gradi.

  • Milisav Petković

    11. avgust 2020 | 14:35

    Biće to odgovorni i savesni ljudi.

  • Stefi

    11. avgust 2020 | 14:17

    Dopada mi se što Vučić ne žuri sa formiranjem Vlade jer sam ubeđen da će pronaći najbolje rešenje za bolje sutra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA