• 2

"Srbija ne sme da zaboravi, ni da oprosti": Godišnjica zločina u Goraždevcu

U selu Goraždevac, 13. avgusta 2003. godine, pre punih 17 godina pucano je na srpsku decu dok su se igrala i kupala u reci Bistrici, i tom prilikom dvojica dečaka izgubila su živote

  • 2
Ubistvo srpske dece u Goraždevcu, Goraždevac blurovano

Foto: Profimedia/Nikola Bešević/AFP

Ministar odbrane Aleksandar Vulin upitao je danas zašto se odustalo od istrage za ubistvo srpske dece u Goraždevcu i istakao da su svi zaboravili pobijenu srpsku decu, ali da Srbija ne sme da zaboravi, ni da oprosti.

Vulin je naveo da su pre 17 godina, na reci Bistrici, streljana srpska deca u Goraždevcu, a da se komandant Kfora se zakleo da će "prevrnuti svaki kamen", ali da će naći ubicu.

- Koliko mu je vredela zakletva, toliko mu je bila uspešna i istraga. Pošto ubice nisu tražili, nisu ih ni našli - rekao je Vulin, a prenelo Ministarstvo odbrane.

- Šiptari donose zakon po kome se ne sme govoriti ni misliti loše o pripadnicima terorističke UČK, da li se taj zakon odnosi i na roditelje Pantelije Dakića i Ivana Jovovića, da li i oni treba da ćute kada ih budu pitali o ubicama iz UČK? - pita Vulin.

Vulin aerodrom batajnica

Na batajničkom aerodromu obnovljena svetlosna signalizacija / Foto: Ministarstvo odbrane

Euleks je zvanično prestao da traži ubice, rekli su da "nema novih dokaza", ukazao je Vulin i dodao da "nema novih dokaza ni za zločine nacista, pa ih svet sa pravom traži 75 godina otkako su ubili poslednje ljudsko biće".

- Zašto se odustalo od istrage za ubistvo u Goraždevcu, zašto samo za Srbe pravda nije dostižna? Svi su zaboravili pobijenu srpsku decu i u Goraždevcu i u Livadicama i u Oluji. Srbija ne sme da zaboravi, ni da zaboravi, ni da oprosti - rekao je Vulin.

Brnabić: U Goraždevcu se desio jedan od najnižih i najprljavijih zločina

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić povodom godišnjice zločina u Goraždevcu izjavila je da se tada desio jedan od najnižih, najprljavijih, najstrašnijih i najnerazumnijih zločina.

- U selu Goraždevac, 13. avgusta 2003. godine, pre punih 17 godina, počinjen je jedan od najnižih, najprljavijih, najstrašnijih i najnerazumnijih zločina - pucano je na decu dok su se igrala i kupala u reci Bistrici. Ubijeni su Pantelija Dakić, koji je tada imao samo 12 godina i Ivan Jovović, 19-godišnjak, ranjeno je troje dečaka - Marko Bogićević, Bogdan Bukumirić i Đorđe Ugrenović i jedna devojčica - Dragana Srbljak, svi uzrasta od 13 do 20 godina - podsetila je Brnabić.

Krizni štab, konferencija

Ana Brnabić - Foto: ATA Images

- I, kao što je jednom rekao otac ubijenog Pantelije Dakića, "nije ovo običan zločin", pucati sa 78 metaka u decu koja se kupaju u reci. Ništa više od ovoga ne govori o stepenu neljudskosti i mržnje, ali ni o osećaju bahatosti i sigurnosti da se ovakav zločin neće kazniti i da ubice neće odgovarati na Kosovu i Metohiji, koje je tada već godinama bilo pod međunarodnom upravom i gde su mir i bezbednost "garantovale" međunarodne snage. Srbija nikada neće zaboraviti ovu decu, ni stepen okrutnosti ovog zločina i nikada nećemo prestati da tražimo pravdu za ovu decu i njihove porodice - rekla je premijerka Brnabić.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toza NS

    Ni mi nismo pronašli ubice gardista streljanih 2004, a valjda su i oni nečiji bili.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima