≫ 

Politički analitičari: Iako SNS može samostalno da vodi državu, u Vladu ulaze i Dačić i Šapić

U vladi će participirati razne političke opcije, što se vidi na osnovu izjava predsednika Vučića koji je najavio da će tražiti partnere i van parlamenta - smatra Branko Radun

  • 1
Vlada republike srbije, zgrada Foto: Google Maps

Politički analitičar Branko Radun smatra da će u Vladi Srbije participirati razne političke opcije, iako prosta matematika pokazuje da Srpskoj naprednoj stranci niko nije potreban da bi formirala vlast, ali da postoji želja za širom podrškom i konsenzusom.

- Iz dosadašnje prakse znam da je Vučić uvek želeo da ima jednu širu podršku i da je vrlo verovatno da se u vladi nađu i Ivica Dačić i Aleksandar Šapić. I na prethodnim izborima SNS-u nije bio potreban niko za formiranje vlade, pa je opet SPS ušao zbog želje za širom podrškom i konsenzusom – naveo je Radun za TV Pink.

Ukazavši da slede i predsednički izbori 2022. godine, što takođe utiče na računicu, on je istakao da prosta matematika kaže da SNS-u ne treba niko, ali da je za neke stvari potreban širi konsenus.

- Ne mislim samo na broj ljudi u parlamentu već i deo biračkog tela koji ti politički akteri zauzimaju. Ne treba potceniti podršku ni SPS, ni SPAS-a – rekao je Radun.

Prema njegovom mišljenju, u vladi će participirati razne političke opcije, što se vidi na osnovu izjava predsednika Vučića koji je najavio da će tražiti partnere i van parlamenta.

Poslanik SPO Aleksandar Čotrić očekuje da uskoro bude sazvana sednica parlamenta koja je bila započeta 3. avgusta kada su potvrđeni mandati.

Kako je objasnio, potrebno je da budu izabrani predsednik i potpredsednici parlamenta, pa da se Skupština u potpunosti konstituiše.

- Predstoji sledeći krug konsultacija o formiranju vlade, ali imajući u vidu da su pred našom zemljom, pa i čitavim svetom i regionom, velika iskušenja koja je donela pandemija virusa korona i da nije u potpunosti potvrđeno da postoji vakcina, a da na jesen možda predstoji spajanje korone sa uobičajenim sezonskim gripom, te da se očekuje nastavak razgovora u Vašingtonu i Briselu, verovatno je potrebno imati širi konsenzus, kako u parlamentu, tako i u vladi, kao i u javnosti – rekao je Čotrić za TV Pink.

Uz podsećanje da su ostavareni dobri rezultati, on je izrazio očekivanje da će saradnja SNS i SPS biti nastavljenja.

Video: Aleksandar Vučić se nije izjasnio o navodima da je Branislav Nedimović mandatar

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA