≫ 

Hoti poslao zahtev, tiče se radova u blizini Visokih Dečana

Eparhija raško-prizrenska ranije je upozoravala na nezakonite radove

  • 7
Manastir Visoki Dečani Manastir Visoki Dečani / Foto: TV Hram

Premijer tzv. Kosova Avdulah Hoti zatražio je obustavu radova na putu Dečani-Plav koji prolazi kroz područje manastira Visoku Dečani, zakonski proglašenog zaštićenom zonom.

U saopštenju vlade navodi se Avdulah Hoti ceni vitalan značaj ovog puta za građane, ali da je na snazi zakonodavstvo koje je usvojila kosovska skupština, kao i odluka kosovskog ustavnog suda.

Dalje se navodi da poznavajući direktan uticaj tog puta na ekonomiju i kvalitet života stanovnika opštine Dečane, Hoti "podržava preispitivanje svih zakonskih i praktičnih mogućnosti na terenu za dovršetak puta koji povezuje Kosovo sa Crnom Gorom".

Hoti "ponavlja punu posvećenost kosovske vlade i naroda da čuvaju i poštuju sakralne objekte kao zajedničku vrednost bogatog duhovnog nasleđa Kosova", dodaje se u saopštenju.

Na Hotijev zahtev, a nakon višednevnih apela i zahteva monaha Visokih Dečana, Eparhije raško prizrenske, predsednika Srbije Aleksandra Vućiča, predsednik opštine u Dečanima Baškim Ramosaj, juče je objavio da su radovi na ovom putu obustavljeni do sutra.

Podsetimo, Eparhija raško-prizrenska je upozorila da se nastavljaju nezakoniti radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira, uprkos eksplicitnoj zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zone.

Zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila svakodnevno već su moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. veka i manastirskim objektima.

Video: Telegraf u manastiru Visoki Dečani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    16. avgust 2020 | 17:59

    STA BI MUSLIMANI REKLI DA MI POCNEMO GRADITI PUT PORED NJIHOVE SVETINJE???!!!!??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA