Polaganjem venaca obeležena 106. godišnjica Cerske bitke

Prema rečima ministra Ðorđevića, Tekeriš je postao simbol mesta na kome je germanski militarizam i imperijalistički ekspanzionizam, što je ocenio i kao pravi uzrok Prvog svetskog rata, prvi put naišao na tvrd orah i polomio zube

  • 2
Loznica, obelezavane cerske bitke Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOSLJAVANJE, BORACKA I SOCIJALNA PITANJA

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Ðorđević, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predvodio je državnu ceremoniju i položio venac kod spomen - kosturnice u Tekerišu, povodom obeležavanja 106. godišnjice od Cerske bitke.

Prema rečima ministra Ðorđevića, Tekeriš je postao simbol mesta na kome je germanski militarizam i imperijalistički ekspanzionizam, što je ocenio i kao pravi uzrok Prvog svetskog rata, prvi put naišao na tvrd orah i polomio zube.

Kako je rekao, srpski narod se, u vekovima koji su prethodili Cerskoj bici odlikovao velikom istrajnošću i trpeljivošću pod tuđinskom vlašću jedne velike i nasilne svetske sile.

- Ta visoka svest o tome ko smo i šta smo i koja je naša istorijska misija i uloga u svetu, omogućila je da savladamo višestruko nadmoćnog neprijatelja na Ceru, neprijatelja čiji je jedini cilj bio prodor na Istok i porobljavanje što više naroda i država - kazao je Ðorđević.

Istakao je da je ta prva pobeda Antante u Prvom svetskom ratu zaustavila inicijalni nalet Centralnih sila i možda, na psihološkom planu i planu borbenog morala, u najranijem stadijumu rata zapravo predstavljala nasušni tračak nade i prvi korak ka konačnoj pobedi Antante i slomu Centralnih sila 1918. godine.

Kako je naveo, danas, za razliku od pre 106 godina, Srbija nema otvorenih neprijatelja u svetu.

Loznica, obelezavane cerske bitke Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOSLJAVANJE, BORACKA I SOCIJALNA PITANJA

Međutim, kako kaže, kao i u vreme Prvog svetskog rata, posvećenost Srbije slobodarskim idejama državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, insistiranje na poštovanju međunarodnog prava i pravde, ekonomski napredak i privredni rast, predstavljaju trn u oku mnogima koji ne dele vrednosti Srbije i ne postižu uspehe koje, uprkos svim izazovima i brojnim negativnim okolnostima i globalnim trendovima, naša zemlja beleži u proteklih šest godina.

- Naš strateški cilj vojne neutralnosti ispunjavamo na takav način da ulažemo u osavremenjivanje i osnaživanje Vojske Srbije, što će nam omogućiti da i nadalje vodimo suverenu politiku i štitimo svoje državne i nacionalne interese - naglasio je ministar.

Dodao je da je ta ideja, kao pre svega - politički koncept, koji je osmislio i trasirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, realna osnova za sprovođenje i drugog strateškog cilja Srbije.

Ministar je naglasio i da je drugi strateški cilj Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji, što govori o tome da je naša zemlja čvrsto rešena da se u najvećoj meri posveti ispunjavanju najviših civilizacijskih kriterijuma kroz usvajanje svih demokratskih načela modernog doba, snažnih i nezavisnih institucija, vladavine prava i građanskih sloboda najvišeg mogućeg stepena.

Kako kaže, sve je to potrebno kako bismo zemlju naših časnih predaka sa uspehom transformisali u zemlju naših ponosnih potomaka.

Cerska bitka vođena je od 16. do 20. avgusta 1914. godine na prostoru planine Cera, a u njoj je srpska vojska izvojevala protiv austrougarskih trupa prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu.

Srpska vojska borila se pod komandom generala Stepe Stepanovića, koji je zbog izuzetnih zasluga u rukovođenju i komandovanju u Cerskoj bici unapređen u čin vojvode.

Cerskoj bici prethodile su borbe srpskih predstražnih odreda na Drini i Savi, a cela cerska operacija završena je progonom neprijatelja do Drine i završnim borbama kod Šapca od 21. do 24. avgsuta.

Tokom Cerske bitke srpska vojska izgubila je više od 16.000 vojnika, dok su Austrougari izgubili oko 25.000 vojnika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    19. avgust 2020 | 14:55

    SLAVA SRPSKIM HEROJIMA I JUNACIMA.

  • Paja

    19. avgust 2020 | 17:09

    Ja da sam na njegovom mestu ne bi smeo proci pored Tekeriša, a kamoli svratiti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA