Haradinaj: U Vašington idemo po konačni sporazum sa Beogradom

- Ukoliko okolnosti omoguće ovaj sporazum, idemo da ga postignemo, a ukoliko ima i napretka, dobrodošao je i napredak kakav god bio - rekao je on

  • 6
Ramus Haradinaj Photo: Profimedia/AFP

Bivši premijer privremenih prištinskih institucija i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, izjavio je da sastanak lidera Beograda i Prištine 2. septembra u Beloj kući treba da donese konačni sporazum o "recipročnom priznanju unutar postojećih granica".

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da treba iskoristiti pažnja koju SAD pridaje rešavanju nesporazuma između Kosova i Srbije.

- Ukoliko okolnosti omoguće ovaj sporazum, idemo da ga postignemo, a ukoliko ima i napretka, dobrodošao je i napredak kakav god bio - rekao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, Priština nadu vidi u Vašingtonu jer je izgubila nadu u EU, koja je u dijalogu angažovala osobe čije zemlje ne priznaju Kosovo, poput Miroslava Lajčaka.

Kako kaže, EU je uvek bila spora i takav pristup nije adekvatan za dinamiku i dešavanja između Beograda i Prištine, regiona, ali i ukoliko se uzmu u obzir agende različitih država.

Haradinaj izražava uverenje da savetnik za bezbednost američkog predsednika Robert O`Brajan i izaslanik Ričard Grenel imaju potrebna ovlašćenja i podršku Stejt Departmenta po ovom pitanju zbog čega, kako kaže, ne treba biti pesimističan.

- Ukoliko se sporazum postigne sada 2. septembra, to ne znači da će se time rešiti sva pitanja između Kosova i Srbije, već samo ona koja su spremna - rekao je Haradinaj.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KM 1

    20. avgust 2020 | 13:23

    Uradite veće jednom,biće vam zahvalni ljudi obe strane ako umete jer ovi naši to ne umeju,neznaju šta i kada hoće.

  • Sumadinac

    20. avgust 2020 | 14:53

    Samo sanjaj zlotvore pusti su vam snovi. Taj san nikada necete docekati..

  • eNL

    20. avgust 2020 | 14:52

    nema dogovora dok ja to ne potpišem.a ja nikad to neću potpisati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA