≫ 

Niš i Užice prvi put u istoriji dobili gradonačelnice

Na čelu Niša od danas je Dragana Sotirovski, dok je na čelo grada na Đetinji došla Jelena Raković Radivojević

  • 14
Nis, skupstina grada Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Dragana Sotirovski, dosadašnja načelnica Nišavskog upravnog okruga, izabrana je danas za gradonačelnicu Niša. Prvi put u svojoj istoriji Niš je dobio gradonačelnicu, za koju je danas na sednici glasalo 56 odbrnika, dok je četiri bilo protiv, a isti slučaj dogodio se i u Užicu gde je na čelo grada došla doktorka Jelena Raković Radivojević iz Srpske napredne stranke za koju je glasalo 44 odbornika, dok je protiv njenog izbora bilo 13.

Sotirovski: Napisali smo prvi list važne knjige

Za zamenicu gradonačelnice Niša izabrana je Dušica Davidović.

Pre početka obraćanja nove gradonačelnice u gradskom parlamentu, minutom ćutanja odata je pošta sugrađanima preminulim od infekcije kovid 19.

Sotirovski se zahvalila stranačkim kolegama na predlogu da ona bude gradonačelnica Nisa, kao i vrhu stranke koja je taj predlog podržala.

- Načinili smo prvi korak, napisali prvi list važne knjige koju ćemo zajedno pisati naredne cetiri godine - rekla je Sotirovski.

Nis, skupstina grada Dragana Sotirovski - Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ona je dodala da ih ne čeka lak posao, da se nastave napori da se Niš vrati na put i mesto koje mu pripada.

- Započet oporavak grada doneo je nove fabrike, radna mesta, novi Klinički centar, renoviran Dom zdravlja, izgrađen Naučno-tehnološki park, podignuta čitava stambena naselja - rekla je ona.

Dodala je da je broj nezaposlenih smanjen sa 37.000 na 23.000.

Navela je da će se nastaviti sa otvaranjem novih radnih mesta, a budući da se, uz sve izazove, svet sada suočava i sa korona virusom, istakla je da su potrebni nova vizija i novi projekti za novi Niš, koji je prepoznat kao regionalni, inženjerski, centar Srbije, koji se dinamično razvija i privlači mlade ljude, a razvoj bazira na ekonomiji zasnovanoj na znanju.

- Niš treba da bude moderan grad i da uz podršku države ponovo postane prepoznat kao motor razvoja jugoistočne Srbije - poručila je Sotirovski.

Ona je navela da su u njen tim dobrodošli svi koji zaista žele da Niš napreduje.

Raković Radivojević: Čast mi je što ću u narednom periodu voditi ovaj grad

Doktorka Jelena Raković Radivojević iz Srpske napredne stranke prva je gradonačelnica u istoriji Užica. Ona je danas izabrana na sednici Skupštine grada sa 44 glasa odbornika, dok je protiv njenog izbora bilo 13 odbornika.

Jelena Raković Radivojević je doktor specijalista anesteziologije i proteklih sedam godina je bila direktorka Opšte bolnice Užice.

Ona je posle izbora izjavila da joj je čast i ponos da bude prva žena na čelu grada u istoriji Užica.

- Na meni je velika odgovornost i čast što ću u narednom periodu zajedno sa svojim timom voditi ovaj grad. Pokušaću da deo svog iskustva sa dosadašnjeg posla prenesem i na lokalnu samoupravu, kako bi brže i efikasnije realizovali sve planove - rekla je Raković Radivojević.

Radivojević je istakla da će insistirati na jedinstvu i slozi u realizaciji ciljeva i dodala da će sve što je obećano u predizbornoj kampanji biti realizovano.

Za zamenika gradonačelnika na današnjoj sednici Skupštine grada izabran je Dragoljub Stojadinović iz Srpske napredne stranke.

Članovi novog Gradskog veća Užica su Ratko Trmčić, Vladimir Sinđelić, Ivan Stanisavljević, Slobodan Kuzmanović, Miodrag Petković, Slobodan Šiljković, Slobodan Grabić, Nada Jovičić i Zoran Lazić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stari palilulac

    21. avgust 2020 | 17:11

    Rođen sam i 72 godine živim u ovom Nišu. Gradonaćelnika nam je uvek neko drugi postavljao. U ono komunističko vreme to je radio komitet KPJ a potom SKJ. Tada su to bili predsednici opštine jer Niš nije immao status grada. Od tada pa nadalje menjale su se i Kurte i Murte koje je opet postavljala partija na vlasti. Uglavnom je to bio izbor poslušnih a nesposobnih ljudi. Uvek smo se nadali da od predhodnog nema gore, ali evo vidimo da ipak ima. Kakva je to menadžerska sposobnost kvalifikovala ovu ženu za mesto gradonačelnika to vam niko u Nišu ne ume reći. Žena bila dopisnik RTS-a i ni kriva ni dužna POSTAVLJENA na mesto načelnika okruga a sada za gradonačelnika. Preživećemo i to, žilav smo narod mi sa juga. Nesrećan al' žilav.

  • Nislija

    21. avgust 2020 | 15:40

    Nismo se usrecili ni sa jednim. Nijedan se nije za Nis nista pitao. Pita se Beograd.

  • J....

    21. avgust 2020 | 15:30

    Vazno da je SNS a da li ce biti dobro nebitno je!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA