≫ 

"U Vašington odlazimo spremni za konstruktivan razgovor o ekonomskim temama"

- Namera domaćina da fokus stavi na ekonomiju koincidira sa našim stavom da je u čitavom regionu u cilju zajedničkog razvoja potreban slobodan protok ljudi, kapitala, robe i usluga - kaže Đurić

  • 10
Izbori, Srbija,  2020, glasanje, Marko Djuric Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srpska strana na sastanak u Vašingtonu 4. septembra odlazi spremna za konstruktivan razgovor, i biće otvorena za razgovor o ekonomiji, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

- Namera domaćina da fokus stavi na ekonomiju koincidira sa našim stavom da je u čitavom regionu u cilju zajedničkog razvoja potreba slobodan protok ljudi, kapitala, robe i usluga, uklanjanje barijera i bolje ekonomsko povezivanje - rekao je on u razgovoru za Večernje novosti.

On je rekao je da je Priština spremna da gazi i sopstvene zakone i da međunarodna zajednica mora da u ime svojih vrednosti kaže poslednju reč oko ugrožavanja srpskih svetinja na KiM.

- Kao odgovoran narod mi ćemo preduzeti mere kako bismo zaštitili svoju baštinu i za predsednika Aleksandra Vučića to je prioritet - rekao je on.

Marko Ðurić, direktor kacelarije za KiM Đurić je rekao da KFOR ne bi trošio snage na obezbeđenje svetih mesta da ne postoje kredibilne procene o njihovoj ugroženosti - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodao je da KFOR ne bi trošio snage na obezbeđenje svetih mesta da ne postoje kredibilne procene o njihovoj ugroženosti.

- Srpske svetinje na Kosovu i Metohiji nikada neće biti bilo šta drugo osim srpske. To uopšte nije tema za diskusiju - rekao je on i dodao da neodgovorni pojedinci iz Prištine uzimaju za taoce naše crkve i manastire kako bi iznudili nešto od Beograda.

Ðurić je ocenio da je međunarodna zajednica u prošlosti pokazala neograničen kapacitet za gledanje kroz prste Prištini.

- Položaj naše crkve i bezbednost našeg kulturnog i duhovnog nasleđa na KiM je verujem i za Brisel sa one strane dopustivog, jer, ako ništa drugo, reč je o evropskom hrišćanskom nasleđu i svetskoj kulturnoj baštini - rekao je on.

Marko Ðurić, direktor kacelarije za KiM Ðurić je ocenio da je međunarodna zajednica u prošlosti pokazala neograničen kapacitet za gledanje kroz prste Prištini - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Komentarišući izjavu Hašima Tačija da su orahovački vinogradi "kosovska Toskana" Ðurić je rekao da je Metohija bila i ostaće srpska.

- Vino iz Orahovačkog vinogorja služilo se na dvorovima Nemanjića. Car Dušan je prema predanju dao da se izgradi vinovod od Velike Hoče do Prizrena. Srbi u tom kraju i danas ljubavlju prema zemlji svojih predaka i slaveći Svetog Trifuna, proizvode najkvalitetnija vina", rekao je on i dodao da neke vinarije tamo funkcionišu uz podršku Kancelarije za KiM - izjavio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KM 1

    24. avgust 2020 | 12:42

    Saradnja između obe države treba da se poboljša a sveu korist oba naroda.

  • Vosa

    24. avgust 2020 | 13:28

    I on ce da brani srpske svetinje i Srbe na Kosovu?!

  • haj

    24. avgust 2020 | 11:00

    Daj ko tebe pita zašta i ne mlati više kad ne prestavljaš nikog

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA