Od ekonomskih tema do pitanja KiM: Šta nas (ne) očekuje tokom sastanka Beograda i Prištine u SAD?

Delegacija Beograda nosi platformu za ekonomsko povezivanje koja je rezultat rada svih naših institucija, eksperata i ozbiljnih timova - rekaoje direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić

  • 4
Sastanak u SAD, Srbija, Amerika, Bela Kuca, Kosovo Ilustracija: Nikola Jovanović

Delegacija Beograda, predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem boravi od 3. do 5. septembra u poseti Sjedinjenim Američkim Državama, tokom koje će u fokusu biti ekonomski odnosi Beograda i Prištine.

I dok je uoči odlaska u Vašington Priština slala nedvosmislene poruke, da na sastanak ide zbog uzajamnog priznanja, predsednik Vučić poručio da očekuje iznenađenje koje bi se, kako se može zaključiti, moglo ticati političkih tema, kao i da će ukoliko se postavi pitanje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova on odbiti taj sastanak, specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel uoči susreta dve delegacije izjavio je da će se na stolu naći najpre ekonomska pitanja.

Od ekonomije do teme Kosova i Metohije, šta predstavnike dve delegacije (ne) očekuje tokom sastanaka u Vašingtonu?

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić najavio je uoči odlaska da se Beograd pripremio da u predstojećim razgovorima u Vašingtonu, ali i dva dana kasnije u Briselu, ponudi jedan ozbiljan paket za uspostavljanje neuporedivo bolje ekonomske saradnje i infrastrukturno povezivanje. Đurić, član delegacije koju čine ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, tvrdi da će taj paket biti na obostranu ekonomsku korist.

- Tim predsednika Vučić pripremio je ozbiljnu platformu koja je okrenutra ka budućnosti, ka saradnji koja treba da stvori šanse za mlade ljude i za rešavanje problema na taj način što će se stvoriti neuporedivo bolja ekonomska osnova - rekao je Ðurić iz Vašingtona za TV Pink, prenosi Tanjug.

- Ne očekujem da ovo budu lak razogovori, vidim da u albanskim medijima ta tema se predstavlja kao da je Sudnji dan. Mi smo pripremili čitavu paletu projekata, koji obuhvata i infrastrukturu i prilike za mlade ljude, ali tu smo pre svega da branimo srpske interese. Očekujem da na sto budu stavljene i teške političke teme. Ukoliko do toga bude došlo, treba svi da znaju da će odgovor Srbije biti pozitivan na konstruktivne predloge, ali da ćemo biti spremni da odbijemo ono što nije u interesima Srbije i što narušava svaki njen integritet - kazao je Đurić.

Marko Ðurić, direktor kacelarije za KiM Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Da bi razgovori mogli skliznuti i na teren politike i da će biti pokušaja da se dotakne pitanje statusa Kosova rekao je i predsednik Vučić u nedavnom intervjuu, gde je izjavio da je Beograd dobio zvaničnu agendu u kojoj postoji samo jedna tačka koju nisu mogli da prihvate.

- Međutim, nisam siguran da će na tome da se zaustavi. Moj politički nos neretko je dobro osećao različite vrste mogućih iznenađenja i zamki. Suština je u tome da albnanski zvaničnici neretko govore da idu po priznanje u Ameriku. Bilo je i regionalnih zvaničnika koji su rekli da Vučić ide da potpiše priznanje. Ne libim se da kažem da očekujem iznenađenje - naveo je tada Vučić.

- Ako sam u pravu da će biti iznenađenja u zahtevima prema Srbiji, pre će biti da ću to da odbijem i da do susreta neće doći - rekao je u odgovoru na pitanje očekuje li sastanak sa Donaldom Trampom, dalje navodeći da je izvesno šta će se desiti u noći između 3. i 4, te da je zapravo 3. ključan datum za pregovore.

Aleksandar Vučić, Ričard Grenel, Predsedništvo Srbije Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Šta bi moglo da znači to "iznenađenje" nikom za sad nije poznato, ali, stručnjaci tvrde da bi moglo da bude skretanje ekonomskih pitanja na temu statusa.

- Ovo nije sastanak po modelu dejtonskih pregovora, pa da neće biti izlaska dok se nešto ne potpiše, već je to jedna fleksibilna forma. Možda ćemo čuti da je bilo reči o nečemu što obe strane nisu odbile ili su uzele u razmatranje, a što bi svakako, u ovom procesu koji predugo traje, bio uspeh - prenose mediji izjavu Milovana Božinovića, nekadašnjeg ambasadora pri OEBS-u, u Beču i Berlinu.

Istovremeno, politički analitičar Miljazim Krasnići ocenio je da prištinska pregovaračka delegacija, bez ijednog stručnjaka na predstojećem sastanku u Vašingtonu, nije kompetentna za kompleksan proces dijaloga sa Beogradom, što, uz političko nejedinstvo, može da oslabi poziciju Prištine.

- Postoji velika netransparentnost u procesu samog dijaloga, ali i unutar pregovaračke delegacije Prištine koja je sastavljena od nekompetentnih učesnika. Priča se da će se u Vašingtonu razgovarati o ekonomskim temama, ali istovremeno se o tome razgovara i u Briselu. Šta će na kraju proizaći iz toga, ni sami učesnici ne znaju i u tom smislu sam skeptičan. Posle Vašingtona se nastavljaju razgovori u Briselu i tad će se videti da li su ova dva procesa komplementarna ili kontradiktorna - rekao je Krasnići za Kosovo onlajn.

Video: Srbija svoje interese u Vašingtonu brani zalaganjem za otvaranje tržišta KiM za srpska preduzeća

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Globus

    3. septembar 2020 | 15:55

    Opustite se, s obzirom na trenutnu geopoliticku sitaciju u svetu verovatno se nista u Americi nece bitnije dogoditi i sve navodne platforme su obicno mlacenje prazne slame. Samo je jedna politicka realnost a to je da je prica oko KiM postala diplomatski cirkus u kojem se Zapad vrti oko svojeg repa i udara u Ruski i Kineski zid. Kraj. Rupe nema i sada svakih 15 dana iskacu nove-stare EU platforme `ubedimo Srbe da se sami upucaju` i `pravimo im haos`, pa ajmo Brisel, ajmo Berlin, tralala-dogovori, novi zalud-sastanci i na kraju patriot-samohvale nasih snagatora po povratku ali dobro, mora i toga da bude. Sustina je da od nezavisnosti KiM nema nista i da siptari kao i domaci izdajnici sada ne znaju sta da rade ali to je njihov problem. Zablude ce tek da dodju na naplatu. Nek pitaju Mila kuda ce pa nek krenu sa njim. Naravno, prica je jos daleko od zavrsetka ali je startna linija povucena tamo gde i treba da bude pa kome se ne svidja ima cetiri strane sveta.

  • zoks

    3. septembar 2020 | 14:58

    Za očekivati je da Albanci iz južne Mitrovice otvore kiosk sa kokicama i semenkama u severnom delu a Srbi iz severne Mitrovice otvore leskovački roštilj u južnom delu.

  • BIJELJINA

    3. septembar 2020 | 14:53

    Ako Kosovo ode odma da se Republika Srpska pripoji Srbiji.!🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA