≫ 

Nije samo tačka 10 bila problematična: Delegacija Beograda je imala muke sa još jednim zahtevom

Vodila se velika borba nas i domaćina, najveća oko tačke 10 koja je zahtevala međusobno priznanje, ali i oko poziva na priznanje Kosova od strane Izraela - rekao je predsednik Srbije

  • 16

Predsedni Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, posle potpisivanja ekonomskog sporazuma sa Prištinom u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa u Vašingtonu, da je velika borba, pored tačke 10 vođena i oko poziva Izraelu da prizna Kosovo.

- Vodila se velika borba nas i domaćina, najveća oko tačke 10 koja je zahtevala međusobno priznanje, ali i oko poziva na priznanje Kosova od strane Izraela. Smatrali su da treba mi da pozovemo Izrael da prizna Kosovo, a mi smo rekli da to ne možemo, jer to ruši našu politiku - objasnio je Vučić novinarima.

Dodao je da je potom rečeno da to bude "sui generis", što srpska strana nije mogla da prihvati.

- Na brutalan način smo odbili međusobno priznanje, a ovo je bila šahovska minijatura. Rekli smo da ako se o tome dogovore Izrael i Priština - u redu. Takođe smo rekli Izraelu da, ako budu poštovali Srbiju, onda će naša zemlja prebaciti ambasadu u Jerusalim - naglasio je Vučić.

Kazao je da Srbija, s tim u vezi, time ne učestvuje u tome što su potpisali Amerikanci i Albanci.

Preneo je da je sporazumom dogovoren i moratorijum na zahtev Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama i kampanju otpriznavanja koju je vodio Beograd.

On je, u izjavi novinarima, kazao da je Priština bila protiv moratorijuma, jer su govorili da će to izazvati krizu njihove vlade.

Ukazao je da sporazum sadrži i rešavanje pitanja nestalih osoba, ali i dekriminalizaciju homoseksualnosti, što je naša zemlja odavno uradila.

Takođe u sporazumu stoji da osuđujemo Hezbolah, dodajući da je želja SAD da se to uradi, jer oni vode takvu politiku.

- Mi smo se koncentrisali da oko onog što se nas ticalo izvučemo najbolje moguće, i da se ne svađamo oko svakog pitanja - dodao je Vučić.

Video: Vučić: I Grenel je potvrdio da je bilo iznenađenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    4. septembar 2020 | 20:44

    Bravo predsednice. Ziveo ti nama 100 godina.

  • Tanja

    4. septembar 2020 | 20:49

    Srbija nece pristajati ni na sta sto se protivi interesima drzave.

  • Mašnica

    4. septembar 2020 | 22:27

    Srbija je ipak uspešno završila današnji dan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA