Grenel o "Trampovoj formuli" koja je dovela do potpisivanja sporazuma

Dovesti obe strane zajedno zaista je istorijski - rekao je Grenel posle sastanka

  • 3
Richard Grenell, Ricard Grenel Foto: Tanjug/AP

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel na konferenciji za medije u Beloj kući rekao je da je danas postignuti sporazum između Beograda i Prištine zaista jedna veoma dobra priča i pozvao medije da uvide pozitivne činjenice koje donosi, kako je rekao, ova priča.

- Dovesti obe strane zajedno zaista je istorijski. Politika je bila u ćorsokaku. Mi smo se decenijama dogovorarali o istim stvarima i to je bila noćna mora - naglasio je Grenel i rekao da mu je predsednik Donald Tramp rekao da ukoliko se obe strane bore oko političkih pitanja zašto se ne napravi nešto na polju ekonomije, pa da politika prati ekonomiju.

- To je bila formula koje smo svi bili željni - naglasio je Grenel.

Kako je naveo, svi insajderi u SAD ovo ne bi uradili, te kako je kazao, ovo su mogli da urade samo autsajderi Vašingtona, misleći na Trampovu administraciju.

- Pokrećemo obe ekonomije i ceo region napred. Ovo je prvi korak. Evropljani će biti veoma zadovoljni. Imali smo razgovore i sa savetnicima za nacionalnu bezbednost Nemačke i Francuske kako bismo i njih takođe izbrifovali - kazao je Grenel.

Kako je naveo, ovo doprinosi i većoj bezbednosti američkih građana, ali i bezbednosti evropskog i američkog biznisa u tom regionu.

- Voda, energija, putevi, rudnici, železnička i sve te industrije su otvorene za američke i evropske biznise. Imaju priliku da pomognu ljudima u tom regionu. Građani Srbije i Kosova će biti veoma zahvalni što je bila autsajderska adminsitracija koja nije učinila tipičnu političku stvar. Da se radilo klasično mi ne bismo imali ovaj sporazum - naglasio je Grenel.

On je još jednom izrazio zahvalnost predsedniku Trampu što je preusmerio fokus na ekonomiju kako bi se postigao ovaj sporazum i naglasio da je upravo on preuzeo ovu istorijsku inicijativu.

Video: Vučić: Bilateralni sporazum sa SAD, ne trilateralni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    4. septembar 2020 | 21:55

    Sporazum smo potpisali sa Amerikom, Amerika potpisala isto takav sa Siptarima. To znaci, ako je Amerika iskrena, ako Siptari ne postuju potpisano, mi se zali o Americi, a Amerika natera Siptare da urade sve kako su potpisali. OK, a ako Tramp ne bude reizabran, ko ce sprovoditi te sporazume, Bajder, malo sutra, i opet ispicetka.

  • Nels

    5. septembar 2020 | 01:05

    Politika prati ekonomiju...carobna formula... Nije šija nego vrat! Dodje mu na isto...jednog dana jasnije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA