Šta je sve Tramp rekao o sastanku u Beloj kući: Vučić i Hoti učinili Balkan i svet bezbednijim

Američki predsednik rekao je da je ponosan na ova dva lidera i da je postignut istorijski sporazum

  • 24
Aleksandar Vučić, Donald Tramp, Vašington Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik SAD Donald Tramp ocenio je potpisivanje ekonomskih sporazuma između Beograda i Prištine u Vašingtonu istorijskim i najavio posetu Srbiji i tzv. Kosovu.

Tramp je, pred ceremoniju potpisivanja sporazuma u petak, rekao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti veoma hrabri lideri koji su u Vašington došli da finalizuju dogovor o tome kako da učine Balkan neverovatnim regionom.

Oni su ovim sporazumom učinili svet bezbednijim, naglasio je on.

- Ponosni smo na ova dva hrabra lidera i sporazum. Radujem se daljoj saradnji i mogu reći da ću u bliskoj budućnosti posetiti Srbiju i Kosovo - najavio je Tramp. On je preneo da su se Srbija i Kosovo obavezale na normalizaciju ekonomskih odnosa.

Kako se navodi u saoštenju koje je u petak objavila Bela kuća, on je poručio da se raduje da vidi "napredak Srbije i Kosova dok zajedno radimo na tome da ekonomska saradnja u regionu krene dalje".

- Nakon naslilne i tragične istorije i godine neuspešnih pregovora, moja administracija je predložila nov način da se premoste razlike. Fokusiranjem na otvaranje radnih mesta i rast ekonomije dve zemlje su uspele da naprave pravi pomak u ekonoskoj saradnji u širokom spektru pitanja - istakao je Tramp.

- Veliki prodor je postignut, za koji niko nije mislio da će se dogoditi - konstatovao je Tramp.

Ukazao je da u SAD živi mnogo ljudi iz Srbije i sa tzv. Kosova, koji vole svoju zemlju i da je i zbog njih dobro da je postignut sporazum.

Preneo je da su Izrael i Kosovo dogovorili uspostavljanje diplomatskih odnosa, a da je Srbija obećala otvaranja kancelarije Privredne komore ovog meseca u Jerusalimu, kao i izmeštanje ambasade u taj grad u julu.

Tramp je čestitao predsedniku Srbije na tome što je najavio da će ambasada Srbije u Izraelu biti premeštena u Jerusalim.

- To je hrabar i istorijski potez! - naveo je Tramp u petak na Tviteru.

Video: Potpisan sporazum između Beograda i Prištine u Beloj kući, u prisustvu Donalda Trampa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lokmen

    5. septembar 2020 | 09:12

    Amerima cu da verujem malo juce.

  • Baćko

    5. septembar 2020 | 11:12

    Ima li iko da u ime države Srbije reaguje na izraelsko priznavanje Kosova? Ili će proći kao da ništa nije bilo? AKo su tome najviše doprineli Trampov zet ili neko sličan treba ga priglasiti personom non grata u Srbiji i u srpskoj dijaspori i među našim prijateljima u svetu. A Izraelu treba odgovoriti priznavanjem Palestine kao države i nipošto ne premeštati ambasadu u Jerusalem po željama Trampa i njegovoga zeta.

  • Stefan

    5. septembar 2020 | 07:56

    Trampe srbinee ! 😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA