≫ 

Istraživanje pokazalo: Da se izbori u Srbiji održe sutra, ko bi prešao cenzus, ko ostao "ispod crte"

Kada je reč o izlaznosti, na izbore u nedelju izašlo bi 47 odsto ispitanika, 31 odsto ne bi, a 21 odsto nema stav

  • 3
Glasanje, izbori, Balkan Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Kada bi se izbori u Srbiji održavali u nedelju, rezultati se ne bi mnogo razlikovali u odnosu na one od 21. juna, pokazuje prvo postizborno istraživanje rejtinga agencije Faktor plus.

Srpska napredna stranka bi, prema tom istraživanju, imala natpolovičnu većinu ili 59,1 odsto podrške birača, prenosi Tanjug. Na drugom mestu i ovoga puta bila bi koalicija SPS/JS sa devet odsto glasova, a preko cenzusa prešao bi još samo Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića, koji bi osvojio 5,1 odsto.

Pritom, istraživanje Faktora plus, kada kaže cenzus, misli i na stari od pet i novi od tri procenta.

Direktor agencije, Vladimir Pejić, kaže da SNS i dalje dobro stoji, slično kao i na izborima.

- Naprednjaci su u tvrdili biračko telo, socijalisti imaju nesto manje nego 21. juna, dok je Šapićev SPAS malo jači - navodi Pejić za Blic.

Prvi put posle dužeg vremena nekadašnje konstitutivne stranke Saveza za Srbiju stavljene su u istraživanje samostalno.

- Iz SzS se izdvaja malo Ðilasova Stranka slobode i pravde, ali neznatno - kaže Pejić.

Na eventualnim izborima u nedelju ŠP bi imala 3,1 dosto glasova, Narodna stranka Vuka Jeremića 2,3, slede Dveri sa dva odsto.

- Prostim sabiranjem ove stranke imaju više nego što bi imale ka SzS. Izgled da su shvatile da ujedinjenjem gube glasove - rekao je Pejić i dodao da ako pogeldamo ono što se dogodilo u Crnoj Gori, možda to i nije loše.

Njaveće iznenađenje, ističe, je to sto Demokratske stranke u istraživanju nema.

- Radim istraživanja od 1996. godine i nikada se ovo nije dogodilo. Za DS ovo je poražavajuće i opasno po opstanak. Moraju da se probude, revitalizuju i srede situaciju u kojoj su - ocenjuje on i dodaje da postoji rezervoar glasova od 10 do 15 odsto koji čeka jednu takvu stranku, ali ti glasovi treba da se zasluže.

Kada je reč o izlaznosti, na izbore u nedelju izašlo bi 47 odsto ispitanika, 31 odsto ne bi, a 21 odsto nema stav.

Video: Trubači sviraju Hriste Bože za Vučića i njegovu ćerku Milicu nakon pobede SNS-a na izborima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    5. septembar 2020 | 18:16

    SNS BI IMAO VECINU OPET ALI NEBI IM SKODILO DA ODRZE REFERENDUM JER BI TREBAO I NAROD DA SE PITA BAREM O VELIKIM STVARIMA OD SUDBINSKOG ZNACAJA ZA SRBIJU I SRBE -KAO PO PITANJU KOSOVA NASE SVETE ZEMLJE!!! SMELO JE TO ISUVISE DA SE 1 COVEK PITA I ODLUCUJE SAM!!

  • 7890

    5. septembar 2020 | 17:02

    Vuka Jeremića, Tadića, Živkovića, Boška Obradovića i onog (i ime sam mu zaboravio) iz Dosta je bilo, nikada ne bih glasao. Nikada! Od Lutovca bih bežao miljama daleko a Đilasa bih možda i podržao, ali bi morao mnogo da promeni i koalicionih partnera i ponašanje. Mi nemamo opoziciju. Mi ne smemo da podržimo one zbog kojih danas patimo, trpimo i bedno živimo. Zato SNS ima većinu. A gore nabrojani hoće vlast silom. Neće moći. Na izborima se odlučuje, kao u Crnoj Gori. Ali oni imaju jaku opoziciju.

  • 😜

    6. septembar 2020 | 01:29

    Kod nas sve eksperti..mi imamo ekspertsku vlast..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA